En annan sorts kärlekshistoria

Bild:

Det hänger tusentals och åter tusentals hänglås på Hohenzollern-bron som går över Rhen-floden – och som för VM-turisterna från den mäktiga gotiska kyrkan till den moderna VM-arenan.

Kärlekslåsen är fästa vid brons staket och stolpar och finns där som en symbol för att på offentlig plats visa hela världen att kärleken de symboliserar och människorna de representerar är obrytbar och oskiljaktiga. Dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år hänger par upp sitt lås och kastar nyckeln i floden.

Att vandra över denna kärlekens bro på vägen till arenan känns bara naturligt efter att ha tillbringat den största delen av VM i Paris som ju är känd som kärlekens stad.

Då Lejonen och Tre Kronor möts i kväll i Köln handlar det om en lite annan sorts kärlek. Det är två hockeylag med en gemensam rätt brokig historia och två nationer med ett gemensamt förflutet som än en gång ska göra upp om herraväldet i rinken.

Matcherna mellan Finland och Sverige är och ska alltid vara lite speciella. Och det är inte bara spelarna som tänder till extra då det en match mellan rivalerna står på programmet. Också supportrarna går i gång.

Det finns inget lag som Lejonfansen älskar att hata på samma sätt som Tre Kronor. Det finns två saker de finländska supportrarna jublar av i VM – då Finland vinner och då Sverige förlorar. Då lagen möts finns det alltså möjlighet till en jackpot.

Förhållandet mellan Tre Kronor och Lejonen är som ett förhållande mellan två syskon som inte riktigt kommer överens och inte träffas speciellt ofta.

Inför matcherna mellan lagen ger spelarna provocerande kommentarer om motståndarna. Man talar om hur man kan rubba den andra, hur man vet hur man besegrar motståndaren, hur man gjort det förr och ofta hittar man någon rolig detalj man kan pika motståndarna med.

Inför semifinalen här i Köln har svenskarna skrattat åt den finländska spelstilen, man har konstaterat att matcherna mellan lagen betyder betydligt mer för Finland och man har plockat fram tidigare svenska segrar.

I det finländska lägret "vet" man hur man ska provocera de svenska spelarna, man säger sig ha en klar spelplan som kommer att sänka Tre Kronor och man har hittat svagheter i motståndarlaget.

Allt är med andra ord som vanligt och som det ska vara.

Räkna med att klubbkompisarna som möts i rinken i dag kommer att ge lite extra i varje närkamp. De kommer att göra allt för att trycka på rätt knappar för att få motståndaren att koka och de kommer att passa på att provocera lite extra efter vissling om de råkar in i samma klunga.

Spelarna kommer knappast att hänga kärlekslås på Hohenzollernbrücke efter matchen. Men de kommer att ha nya historier att berätta om ännu ett klassiskt möte mellan lagen.

Filip Saxén Sportchef

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning