En 13 års väntan över för Tim Sparv när HJK slog IFK Mariehamn

Tim Sparv spelade sin första inhemska ligamatch sedan juni 2008. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sommaren 2008 gjorde Tim Sparv sin ligadebut då VPS mötte HJK. 13 år senare återvände han till ligaplanen i sin första motståndares spelskjorta.

Efter 13 år och en och en halv månad är Tim Sparv tillbaka i inhemsk ligafotboll. Landslagskaptenen spelade från start då HJK slog IFK Mariehamn med 10.

Sparv, som tecknade kontrakt med Helsingforslaget i juli, fick sina första spelminuter i Europa League-kvalet mot Neftchi Baku i torsdags och spelade 63 minuter i sin första ligamatch i HJK-tröjan.

– Det var förstås fysiskt lite halvjobbigt då man inte har så många träningar och matcher bakom sig de senaste månaderna. Men helt okej tycker jag att jag orkade pulsmässigt den timme jag spelade. Det är jag helt nöjd med, säger Sparv om karriärens nionde match i finländska ligan.

De senaste veckorna har handlat om att få kroppen i sådant skick att den tål fotboll.

– Jag tycker det känns ganska bra. Det är ett bra steg på vägen. Jag har fyra-fem fulla träningar bakom mig, ett inhopp mot Neftchi och nu sextio minuter mot Mariehamn så steg för steg börjar det se bättre ut. Kroppen börjar reagera positivt på den träning som jag får. Det är bara att bygga vidare, inte skynda alltför mycket och ha tålamod.

HJK var inte på bästa möjliga spelhumör mot nästjumbon och fick bara ett skott på mål. Men det räckte. Anthony Olusanyas nickade snyggt in ett inlägg av Luis Carlos Murillo bara två minuter efter att Sparv lämnat planen.

– Jag tycker vi inte gör någon toppenmatch över huvud taget, men med tanke på hur många matcher mina lagkamrater spelat och att de ändå fortsätter vinna är jäkligt starkt. Det pratas om vinnarkulturen. Även om man inte har en bra dag på jobbet så ser man till att man tar de där tre poängen, säger Sparv.

Minns ligadebuten 2008

Matchen mot IFK Mariehamn var 34-åriga Sparvs nionde på finländsk liganivå. Sommaren 2008 uppträdde han i åtta matcher i VPS-skjortan. En 0–0-match mot MYPA den sista juni blev hans sista i Vasaklubben.

– Jag minns också att vi mötte Mariehamn borta och att vi hade HJK hemma. Det var faktiskt min första match i ligan. 0–0 på Sandviken. Det är lite roligt faktiskt. Det var en lång tid sedan.

Att det just blev debut mot HJK var en slump. Sparv spelade för Halmstads BK i Allsvenskan men fick körtelfeber och lånades ut till VPS för att få speltid. Att få ligadebutera för klubben han följt med som junior var stort för den unga Sparv.

– Jag var alltid på VPS:s matcher som ung kille och det var en stor grej för mig att komma hem och spela på Sandviken, säger Sparv som med värme minns de gamla träläktarna och gräset på den gamla fotbollsstadion i Vasa.

13 år senare är det Helsingfors och guldjakt med de regerande mästarna som gäller. Sparv trivs i sin nya hemstad efter totalt 18 år utomlands.

– Jag tycker det varit skönt att vara i Helsingfors och Finland de här senaste veckorna och få ordnat allt praktiskt och att få familjen hit också. Det är överlag positivt. Det är bara att fokusera på nuet, säger Sparv.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning