Empati och nolltolerans

I Europa anser nio av tio judar att antisemitismen har ökat. Den tyska inrikesministern säger att det finns minst 12 000 våldsbenägna högerextremister. I Frankrike och Polen ökade antisemitismen också. Det är skrämmande att de judiska församlingarna i Finland utsätts för trakasserier.

Ännu är den antisemitistiska extremhögern ganska liten hos oss. En förändring kan gå mycket snabbt.

Bland Sannfinländarna finns sanna brottslingar. En som har ett straffregister kan omöjligt accepteras i ett parti. Våra politiker ska vara ett föredöme för oss som väljer dem. De ska sköta om vårt land. Det måste skrivas in i lagen: inget straffregister. Vi fordrar nu nolltolerans. Finland måste fort ändra på lagen. Vår värld har förändrats och blivit våldsammare.

Hur kan vi få bukt med mobbning och rasism? Svår och mångtydig fråga. Allt bottnar i rädsla för det främmande, tror jag. Upplysning är det enda rätta.

Vi svenskspråkiga har märkt att språkklimatet blivit skarpare. Man vill inte tala svenska med oss. Varför? Är det ännu så i finska skolor att eleverna inte läser om vår 700-åriga gemenskap med Sverige? En skam i så fall! Då är det kanske inte alls så underligt att man någon gång hört "far till Sverige där du hör hemma". Det absolut bästa sättet är ju att eleverna läser hela Finlands historia. När förståelse finns minskar förhoppningsvis också mobbning av oss som talar svenska. Om man kan svenska är det också lättare att lära sig andra språk.

Vi är alla människor oberoende av språk, ras, religion, hudfärg eller läggning. Ingen ska tro sig vara bättre än den andra. Det är inte bara våldsoffret som far illa utan också förövaren som mår dåligt, är svag. Vi har bara en enda planet så vi måste samsas och gör det bästa av situationen. Alla behöver vi trygghet och fred.

Jag efterlyser empati och nolltolerans!

Marika Kuusakoski Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning