Emotionellt levande Beethovenspel

Bild: Skivomslag

Lars Vogt musicerar insiktsfullt och emotionellt levande på sin tredje skiva med Beethovenkonserter. Samarbetet med Royal Northern Sinfonia är närapå telepatiskt.

Piano

Beethoven: Pianokonserterna 2 & 4. Solist och dirigent: Lars Vogt. Royal Northern Sinfonia. (Ondine)

Beethovens andra pianokonsert är den först komponerade och Mozarts ande vilar över de musikaliska skeendena, samtidigt som vi redan får en skymt av de beethovenska huggtänderna. I den fjärde konserten med sin revolutionerande öppningsreplik i solopianot och mellansatsens ödesmättat dramatiska dialog mellan pianot och orkestern är de sedan fullt synliga.

Lars Vogt kombinerar på sin tredje konsertanta Beethoveninspelning för Ondine – den första bjöd på ettan och femman och den andra på trean samt trippelkonserten med syskonen Tetzlaff – de två mest lyriska av pianokonserterna och musicerandet är, liksom tidigare, insiktsfullt och emotionellt levande. Det finns pianister som lägger större vikt vid klangmässiga subtiliteter, men Vogts spel känns genomgående genomtänkt och målmedvetet realiserat.

Inspelningarna baserar sig på liveframföranden i Sage Gateshead och samspelet mellan Vogt och härligt robust med ändå sensitivt musicerande Royal Northern Sinfonia förefaller snudd på telepatiskt. Pianosoundet är stundtals aningen grumligt, medan ljudbilden i övrigt är föredömligt dynamisk.

Mats Liljeroos Musikkritiker

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03