Emotionella argument

Det efterlängtade förslaget från EU-kommissionens håll om att slopa sommartiden har lett till två sorts reaktioner bland de som vill hålla kvar det hela.

Det efterlängtade förslaget från EU-kommissionens håll om att slopa sommartiden har lett till två sorts reaktioner bland de som vill hålla kvar det hela. HBL:s egen journalist Peter Buchert exemplifierar den ena, då han i HBL (15.9) får lägga ut sig på nästan en helsida med en märklig text som vurmar för de icke-valda byråkraterna i Bryssel, och där han omotiverat och utan bevis knippar ihop förslaget att slopa denna totalt onödiga visarövning med brexit, nationalism och splittring.

Fred Granberg å sin sida vill ha kvar flyttandet av visarna för att det känns trevligt: han vill inte avstå "från ljusa sommarkvällar". Som om det inte vore ljust nästan dygnet runt i Finland på sommaren.

Det är alltså fråga om emotionella argument för sommartiden. Jag har däremot aldrig hittat några som helst mätbara bevis för att omställningen för någon nytta med sig. Att hela ruljangsen mera handlar om de makthavandes nakna maktutövning (se vad vi kan göra åt dig, slav) bevisas av hur enkelt slopandet nu sätts i rullning, då kommissionen till sist beslutat sig. Bedrägeri är alltid dåligt, och självbedrägeri är ännu värre. Nu kan vi kanske äntligen sluta bedra oss själva, åtminstone i denna fråga.

Rabbe Sandelin Helsingfors

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning