"Emotionell och illa underbyggd flytt"

Att Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors är illa för det svenska företagsklimatet, säger småsparare.

STOCKHOLM – Ett emotionellt och dåligt underbyggt förslag, tycker Wiola Ohlsson om Nordeafusionen som innebär att huvudkontoret flyttas till Finland.

Hon är pensionerad läkare och aktiv aktiesparare och anländer från Vasastan till stämman på Grand Hotel, rask i tegelröd kappa, grå collegetröja och jeans.

Vid 86 år har hon inte något uttalat mål med sina aktieinvesteringar, "att spara är väl en dygd".

– Nordeaaktien var en av de första jag köpte när jag började aktiespara, säger hon. Jag som har min bakgrund som löntagare och i arbetarrörelsen. Men när jag förstod att pensionsfonderna sitter i aktier började jag engagera mig i dem.

Hon jobbade länge som statlig företagsläkare, bland annat vid regeringskansliet i Stockholm. Nu har hon en aktieportfölj om kanske 4-5 miljoner kronor inklusive, "kanske 1 500 aktier i Nordea".

– Jag har aktier i omkring 20 företag och sju-åtta investeringsfonder, säger hon. Jag brukar gå på årsstämmorna för att se hur mellanskiktet i bolagen mår. Om de anställda är vänliga och så.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har 2014 flyttat till Sverige av skatteskäl. Nu vill Wiola Ohlsson höra varför han själv flyttar till Sverige, medan han för banken till Finland.

Rådgivarföretag rådde att rösta ja

Nordeaflytten har upprört många svenska småägare. När styrelsen lanserade tanken i höstas gick många på bakhasorna.

Inom den aktiva föreningen Unga aktiesparare säger en av regionledarna, Ania Johansson från Falun att beslutet att flytta Nordeas huvudkontor till Finland kan vara illa för det svenska företagarklimatet i stort.

– Här får man tänka på vad som är viktigare, pengarna eller att man är svensk, säger hon till HBL.

Mycket avgjordes bland småägarna i Nordea när det internationella rådgivningsföretaget ISS som förser småsparare med information rekommenderade dem att rösta ja till Nordeas flytt.

Aktiespararna följer ofta deras råd, säger Gunnar Ek, analytiker på Aktiespararna till Sveriges Radio.

Nordea automatiserar och robotiserar. Över 1 000 anställda ska ersättas av robotar som handlägger ärenden. På podiet talar Björn Wahlroos om "spagettin" av infrastruktur i banken som behöver röjas.

Vd Casper von Koskull säger i sitt anförande att banken har ärvt mycket av det från den stora fusionen av fyra banker som bildade Nordea för 20 år sedan – och de närmare 100 fusioner som låg bakom dem.

"Ägare är jag, men inte kund"

Från Spånga har företagarparet Sven och Gunilla Olsson kommit till stämman. Sven Olsson med bakgrund i fastighetsförvaltning tycker att Nordea har varit långsam med digitaliseringen.

– Jag har slutat som kund i Nordea. Jag fick bättre villkor på andra håll, säger Olsson och ler. Jag är ägare i Nordea, men inte kund där. Det kanske säger någonting.

Flytten till Finland bryr de två sig inte om, "vi lyssnar på vd:ns översikt och sedan går vi väl hem".

Gunilla och Sven Olsson från Spånga gick på stämman som ägare till Nordea, men inte längre som kunder i banken. Bild: Ari Luostarinen

Kristina Karlsson, sverigeålänning sedan 17 år och har på sin lediga dag som hudterapeut beslutat sig för att gå på Nordeastämman. Alla sina 561 Nordeaaktier har hon inte fått registrerade, för en del av dem är köpta i Finland. Men Nordeainnehavet är viktigt för henne och "ger ett kassaflöde" för henne som aktiesparare.

Om huvudkontoret har hon en klar åsikt.

– Det har jag. Det kan ligga i Helsingfors.

Kristina Karlsson som är Sverigeålänning gick på stämman för att rösta ja för flytten till Helsingfors. Bild: Ari Luostarinen

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00