Emma Tallberg är sportryttare i tredje generation

Ett år i Schweiz hos familjen Fuchs och Anna-Julia Kontio utvecklade Emma Tallbergs ridning och självförtroende. Nu känner hon sig redo att starta på svår nivå i Helsinki International Horse Show, som inleds i dag.

Emma Tallberg, 20 år, är sportryttare i tredje generation. Under sina år som ponnyryttare fick hon professionell undervisning av både sin mormor Tutu Sohlberg och sin mamma Tiina Tallberg (f. Sohlberg). Båda två har ett förflutet som sportryttare på hög nivå. Tutu Sohlberg var både hoppryttare och dressyrryttare på 1970- och 80-talet. Hon ägde och hoppade en av Finlands mest kända sporthästar, Monday Morning. En häst som senare förde både Christopher Wegelius och Tom Gordin till många segrar i olika mästerskap.

I OS i Seoul var Tutu Sohlberg med i det finska dressyrlaget på hästen Pakistan. Laget kom på 6:e plats.

– Det var de där eviga sanningarna jag försökte lära ut för länge sedan då Emma hoppade med sina ponnyer. Jag poängterade att första och sista hindret är extra viktiga. Där kommer ofta felen, säger Tutu Sohlberg.

Grundridningen viktig

Hennes dotter, Tiina Tallberg, påminner henne om den viktigaste kunskapen som hon försökte banka in i alla de tre ridande barnbarnens huvud.

– Du upprepade alltid hur viktigt det var med grundridning och kontroll. Det jag alltid övade med flickorna var sitsen, att sitta rätt till häst, från början, säger Tiina Tallberg, som på 1970-talet var elev hos den irländska toppryttaren Iris P. Kellett.

– Vi skulle timme efter timme, gång på gång, sitta utan stigbyglar på en häst som läraren longerade på en cirkel. Vi fick varken hålla i tyglar eller sadel. Idén var att vi skulle hitta den rätta balansen så att vi kunde sitta djupt omkring hästen, avslappnade, utan att spänna fel muskler, bli på ett sätt en del av hästen. Det där övade jag sedan med mina barn, när de började rida, berättar Tiina Tallberg, som tävlade på 130–140-nivå på 1970- och 80-talet.

Genombrott på Dolce Vita

Emma Tallberg började rida som 4-åring på den lilla ponnyn, Caramel, som lever sköna pensionärsdagar på gården Nissala i Oitbacka i Kyrkslätt. Från B-ponny flyttade Emma upp stegvis till större ponnyer. Men hennes egentliga genombrott kom först när hon fick sin nuvarande häst, Dolce Vita Crosby. Hon vann brons i finska mästerskapet för juniorer 2013. Följande år deltog hon i EM för juniorer och kom på 13:e plats och i Nordiska mästerskapen kom hon på 8:e plats.

– Det som har varit helt avgörande för min ridning var det senaste året som jag tillbringade i familjen Fuchs stall i Schweiz. Man kan säga att jag där lärde mig att rida på nytt, säger Emma Tallberg.

Hon är mycket tacksam över den tid och det engagemang som Anna-Julia Kontio gav henne. Emma berättar att hon lärde sig nyttiga knep om hur man kan balansera upp sin häst så att man har den i kontroll.

– Dolce Vita är mycket stor och var tidigare tung och reagerade inte tillräckligt snabbt på mina hjälper. Anna-Julia lärde mig att rida hästen mer med ytter hjälper, ytter tygel och ytter skänkel. Ett bra knep är att rida innanför spåret, då tvingas hästen att aktivare söka sin balans, eftersom den inte har väggen som stöd, säger Emma Tallberg.

Hon är mycket nöjd över hur hästen känns nu på tävlingsbanorna. Tidigare tyckte hon att det var ganska jobbigt att börja hoppa inne i hallar och maneger på höstarna efter de stora hoppbanorna under säsongen utomhus. Nu har övergången känts helt annorlunda.

I Oslo var hon felfri i en klass på höjden 145 cm med hästen Dolce Vita, men fällde det sista hindret i omhoppningen.

Med sin unga häst Arven kom hon på 5:e plats i en Grand Prix-klass på nivån 145. Det resultatet är hon speciellt nöjd över eftersom Arven är familjens egen uppfödning.

Hon startar båda hästarna på fredag kväll i Helsinki International Horse Show. Då känner hon efter hur hästarna känns och avgör hur högt hon hoppar på lördag och söndag. På plats i ishallen får hon hjälp av schweizaren Martin Fuchs.

Hur klarar hennes nerver av att hoppa så stora hinder?

– Det går bättre nu än tidigare. Jag har gått hos sportpsykolog, Mia Stellberg. Hon har lärt mig att fokusera på rätt saker. I Schweiz fick jag dessutom tävla mycket. Ju mer rutin man får desto lugnare tar man det.

Profil: Emma Tallberg

Ålder: 20 år

Gillar mest: att få syssla med ridsport och att ha familjen med.

Drömhäst: Fibonacci, Meredith Michaels-Beerbaums häst i OS i Rio

Gillar minst: att människor blir mobbade framför allt på sociala medier

Mål på kort sikt: EM för unga ryttare 2017

Mål på lång sikt: att lyckas kombinera mina klasslärarstudier med tävlingar på hög nivå

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03