Emma Stone tar sats mot en Oscar

Emma Stone fick ta emot en Golden Globe för sin insats i La la land. Blir det en Oscarsnominering på tisdag? Arkivbild. Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Med sju Golden Globe-statyetter i bagaget väntas musikalen La la land ta hem ett stort antal Oscarsnomineringar. Emma Stone, som spelar den kvinnliga huvudrollen, är stolt över sin insats i filmen.

Det är inte varje dag som en musikal kritikerrosas och plockar hem pris efter pris på olika galor. Men La la land har verkligen gått hem, både hos filmrecensenter och hos publiken. Handlingen i filmen förs till stor del framåt genom sång- och dansnummer utförda på plats, bland annat i Griffith Park i Los Angeles.

– Numret i Griffith Park var svårast, det skulle vara en enda lång tagning på en verklig plats. Vi repeterade i månader, varenda helg åkte vi upp dit för att försöka förstå hur vi skulle få det att fungera. Det var svårt, eftersom det var en totalt annorlunda miljö. Men det var också oerhört skönt att se att det fungerade, säger Emma Stone till TT och fortsätter:

– Jag gjorde nyligen Cabaret på scen, så jag var van därifrån att göra sång- och dansnummer utan avbrott. Och härom året gjorde jag ju filmen Birdman, som var en enda lång tagning. Så man kan säga att dessa två erfarenheter sammantaget förberedde mig för La la land.

Kamp för drömmar

Huvudpersonerna i La la land heter Sebastian och Mia. Han är en pianist som försörjer sig på att spela musik han inte tycker om, och som drömmer om att starta en jazzklubb. Hon är servitris och drömmer om att bli skådespelerska. De möts, blir förälskade och vi följer dem i deras kamp att realisera sina drömmar, något som efterhand kommer att påverka deras relation. Sebastian spelas av Ryan Gosling, känd från bland annat Blue Valentine och Drive.

– Ryan är en god vän. Det är lätt att jobba med honom, konstaterar Emma Stone.

Disney kom först

Hon berättar att hon som barn såg scenmusikaler som Cabaret och Rent, hur hon under uppväxten i Arizona var med i en ungdomsteater och om hur hennes första erfarenhet av filmmusicaler var tecknade Disney-filmer.

– Sedan började jag titta på MGM-musikalerna, bland annat Singin' in the Rain. Det är för övrigt en av mina absoluta favoritfilmer över huvud taget, musikal eller inte.

– Så inför La la land tittade jag på den och på Top Hat och på That's entertainment. Den är ju en lång ihopklippning av alla bra shownummer från MGM-musikalerna och det var underbart att se till exempel Esther Williams svinga sig ovanför vattnet.

Svensk fotograf

Filmens fotograf är svensken Linus Sandgren, också han nämnd som en trolig Oscarskandidat. Emma Stone berättar att han lärde henne en mening på svenska, och säger på felfri svenska med amerikansk brytning:

– Jag förstår ingen svenska alls.

– Jag var i Sverige tidigare i år och satt nära två personer som talade svenska. Då sa jag "jag förstår ingen svenska alls", och de studsade och trodde att tjuvlyssnat på dem och hade förstått allt de sa. Det var väldigt kul.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning