Här är världens säkraste flygbolag – Finnair sexa

Emirates-flygvärdinnorna Sofia Seretis och Dali Ogawa under en flygshow i Berlin 2014.Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

Emirates från Förenade arabemiraten är världens säkraste flygbolag, enligt det tyska flygsäkerhetsstatistikorganet Jacdec.

Tvåa efter Emirates kommer norska Norwegian, följt av brittiska Virgin Atlantic, holländska KLM och med brittiska Easyjet på femte plats. Finnair placerar sig på sjätteplats. SAS kvalar inte in bland de tjugo säkraste flygbolagen.

Jacdec har publicerat sin årliga lista de senaste tretton åren, och har då i huvudsak fokuserat på antalet olyckor eller incidenter. Men för 2017 har man valt att tänka om och använder sig av fler faktorer. Jacdec väger nu också bland annat in hur gammal flygplansflottan är och om flygbolagen klarar alla säkerhetskrav från myndigheterna i hemlandet.

Om flygbolaget möter alla Jacdecs krav får det ett säkerhetsindex på 100 procent, vilket är svårt att uppnå då flygbolaget exempelvis inte får ha varit inblandat i någon incident eller olycka på över 30 år.

Ettan Emirates ligger på 93,61 procent, tvåan Norwegian får 93,26 och trean Virgin får 92,87 procent. Finnair har 92,67 procent.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00