Emilie Gardberg blir dekan för Sibelius-Akademin

Emilie Gardberg tillträder som dekan för Sibelius-Akademin i januari 2021. Bild: Seilo Ristimäki

Konstuniversitetets Sibelius-Akademi har valt Emilie Gardberg till ny dekan. Hon tillträder vid årsskiftet för en femårsperiod.

Emilie Gardberg verkar för tillfället som chef för Finlands institut i London och har mångsidig erfarenhet av ledningsuppdrag inom konst- och kulturbranschen, bland annat som verksamhetsledare för Åbo musikfestspel och intendent för Åbo filharmoniska orkester.

"Vid Sibelius-Akademin finns möjlighet till ett unikt samarbete och en dynamisk utveckling av branschen. Som dekan vill jag särskilt betona konstens samhälleliga betydelse samt universitetsgemenskapens inspirerande verksamhetskultur", konstaterar Gardberg i ett pressmeddelande.

Dekanens uppdrag är att leda Sibelius-Akademin, som tillsammans med Bildkonstakademin och Teaterhögskolan bildar Konstuniversitetet. Nuvarande dekanen Kaarlo Hildén valdes i juni till ny rektor för Konstuniversitetet, en tjänst han tillträder i december.

"Emilie Gardbergs visioner och breda internationella nätverk ger henne utmärkta förutsättningar för att utveckla Sibelius-Akademin och hela Konstuniversitetet. Hon är en ledare med stark värdegrund som förstår konstens betydelse och vill öka kontakten mellan olika konstformer. Gardbergs intresse för konstens tillgänglighet och avvecklingen av ojämlik praxis är särskilt viktigt just nu", kommenterar Hildén i ett pressmeddelande.

Gardberg tillträder i januari 2021 för en femårsperiod. Hon är också kolumnist i Hufvudstadsbladet sedan flera år tillbaka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning