Emil Forsberg om rasismen: Viktigt sätta ner foten

Emil Forsberg under matchen mot Spanien. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Matchen mellan Bulgarien och England avbröts flera gånger på grund av rasistiska glåpord och gester från publiken. Emil Forsberg tycker att Sverige ska kliva av planen om något liknande sker i matchen mot Rumänien i november.

– Det är den vägen vi ska ta för att få ett stopp på det här, säger den svenske landslagsmittfältaren Emil Forsberg.

Rumänien skulle först spela sin EM-kvalmatch mot Norge inför tomma läktare på grund av att laget tidigare hade haft problem med rasism från läktarhåll under tidigare kvalmatcher. I stället bestämde Uefa att matchen skulle spelas inför 30 000 barn, vilket också blev fallet när Rumänien spelade 1–1 mot Norge samtidigt som Sverige kryssade mot Spanien på hemmaplan.

"Kan bli orosmoment"

I november åker Sverige till Bukarest i hopp om att säkra EM-biljetten. Och spelarna är beredda på att det kan komma att vara stökigt på läktarplats.

– Det är svårt att svara på nu, men det är klart att det kan bli orosmoment, säger Emil Forsberg.

– Men rasism hör inte hemma någonstans.

Under måndagen avbröts EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England vid flera tillfällen efter att delar av publiken gjort apljud och nazisthälsningar mot de engelska spelarna, som inför matchen varit tydliga med att de inte tänkte acceptera sådant beteende och bland annat sagt att de tänkte kliva av planen om det hände.

"Oacceptabelt"

Nu avbröts matchen i stället, och en läktarsektion fick lämna i förtid och matchen kunde spelas färdigt.

– Om man ser på England i går tycker jag det är helt rätt, det är den vägen vi ska ta för att få stop på det här. Det är vi spelare som får stå ut med det, det är verkligen oacceptabelt och att då kliva av är det enda rätta. Det tycker jag att vi också ska göra om det skulle ske, säger Forsberg.

– Det är viktigt att sätta ner foten i den här frågan, den har varit med så pass länge så jag tycker definitivt att vi ska göra det om det sker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning