Emil återfanns död – systern tackar för stödet

Hittades död. Emil Nurmis kropp hittades en dryg vecka efter försvinnandet i centrala Helsingfors. Inget brott misstänks. Bild: Leif Weckström

På söndagen hittade myndigheterna äntligen Emil Nurmi, 20. De anhöriga fick det värsta tänkbara beskedet, Emil är död.

– Vi är realister, sade Emils storasyster redan förra veckan när det gått flera dagar sedan han försvann spårlöst.

Polisen fann kroppen utgående från egna utredningar och med hjälp av gränsbevakningen. Ingenting tyder på att han utsatts för något brott utan att han helt enkelt råkat ut för en olycka. Kroppen återfanns i centrala Helsingfors.

Någon hade på söndagskvällen tänt ljus på den förmodade platsen.

Polisen i Helsingfors utreder den slutliga dödsorsaken.

De anhöriga och polisen vill ännu inte ge ut några detaljer om vad som skedde efter att Emil natten mot söndagen för en vecka sedan lämnade restaurang Kapellet i Esplanadparken.

Övervakningskamerorna i centrum avslöjar att han har sökt sig västerut mot Mannerheimvägen och vidare längs Lönnrotsgatan. Kanske i hopp om att få tag på en ledig taxi. Taxibilarna var hårt frekventerade på grund av skolavslutningarna.

Att Emil råkat ut för en olycka började framstå allt troligare när dagarna gick utan några nya tips eller ledtrådar. Hans mobiltrafik med en kompis uteslöt teorierna om självdestruktivitet. Pojkarna planerade att spela badminton nästa dag.

Emil beskrevs av vänner och bekanta som en positiv och social yngling, som skulle ha avslutat sin värnplikt i Obbnäs denna vecka.

För familjen blev ovetskapen om Emils öde en veckolång mardröm, som delades av tiotals vänner och bekanta som aktivt deltagit i letningarna.

– Ovetskapen har förbytts i sorg. Nu vill jag bara tacka alla som ställt upp de här dagarna. De som har letat med oss och de som på andra sätt har kommit ihåg oss och stött oss, säger Emils storasyster.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning