Emery betonar den mentala biten

Blivande superstjärna. Kylian Mbappe har varit utmärkt i PSG och 19-åringen går en lysande framtid till mötes.Bild: FREDERIC SCHEIBER

Det som hände i fjol får inte upprepas. PSG har inte råd att åka ut i åttondelen en gång till. Det är managern Unai Emery väldigt medveten om.

I fjol slog laget Barcelona med hela 4-0 på hemmaplan och då Edinson Cavani med halvtimmen kvar av returen på Camp Nou satte 1-3 trodde nog många av saken var klar. Barcelona behövde tre mål för att avancera och det skulle väl inte ens den katalanska jätten klara av.

Men under Neymars ledning stod man för ett underverk under matchens sista minuter, satte tre mål och förpassade PSG ur turneringen på ett oerhört smärtsamt sätt.

Den här gången slipper PSG Neymar och Barcelona. Brassen köptes loss i somras för drygt 200 miljoner euro och Barcelona lottades mot Chelsea. Däremot står en annan spansk bjässe i vägen för Parislaget denna gång, nämligen de mesta mästarna Real Madrid som gjort en märkligt svajig och ojämn säsong.

– Det är de här matcherna som verkligen mäter var vi står. Det handlar om att kunna stå upp, spela klokt och att visa upp en mental styrka, säger Emery till Mundo Deportivo.

PSG vinner franska ligan i tämligen överlägsen stil igen men för en klubb med alla qatariska oljepengar i ryggen räcker det inte. Den franska ligan är ojämn och saknar generellt sett de pengar som finns i andra toppligor. Någon reell utmanare finns inte på den inhemska marknaden och ryker laget mot Real blir våren väldigt odramatisk och tråkig för PSG.

I Reals fall har La Liga varit en enda lång mardröm. Upp till Barcelona skiljer 17 poäng och nu gäller det endast för laget att se till att hållas bland de fyra bästa i ligan.

Allt krut kan alltså sättas på Champions League och även om spelet haltat betänkligt är det ingen som tvivlar på de kungligas potential.

– Real har en tradition i Europa som ingen kan matcha. Och jag vet att stora spelare brukar stiga fram då det gäller som mest. Nu hoppas jag att det är mina spelare som är större, säger Emery.

Zidane: Jag tror ingenting

Real då? 5-2 alltså mot Real Sociedad senast, tre mål för Cristiano Ronaldo och lite välbehövlig medvind inför ett möte där Real faktiskt får finna sig i att vara utmanare.

– Om jag tror att vi vinner över PSG? Jag tror ingenting. Allt avgörs ute på planen, säger tränaren Zinedine Zidane som alltjämt kan rädda en säsong som hittills varit så svår.

Men det kräver i så fall en tredje titel i följd i Champions League och för att det ska bli verklighet krävs att hela laget tar sig i kragen. Ojämnheten har varit ett stort problem så här långt. Toppmatcher har varvats med bottennapp.

– Vi är väl medvetna om att vi försatt oss i en svår situation. Men vi gillar matcher där insatserna är höga och pressen stor. Det är därför vi håller på med det här, säger Zidane till Mundo Deportivo.

– Jag vet att vi inte presterat på den nivån borde. Vi har inte varit tillräckligt jämna. Men jag vet vilken kapacitet vi besitter, säger Zidane.

Åttondelsfinalerna i tre punkter:

Real Madrid-PSG

1. Reals defensiv. Har inte fungerat som väntat denna säsong. Mycket slarv, dålig kommunikation och otaliga missar. Mot PSG har Los Blancos inte råd med slarv.

2. BBC mot MCN. Bale, Benzema och Ronaldo mot Mbappe, Cavani och Neymar. Ronaldo satte tre mål senast mot Real Sociedad men sett över hela säsongen känns det som fördel PSG här.

3. Skador. Frågetecken för Kurzawa och Cavani i PSG. Real saknar avstängde Dabiel Carvajal.

Tips: 1-1.

Porto-Liverpool

1. Obsegrade i Portugal. Porto har gått utan förlust i 21 omgångar i den portugisiska ligan och bara släppt in tio mål. Nu ställs laget mot en av Europas bästa offensiver. Håller defensiven?

2. Mohamed Salah. Bäst just nu? Egyptiern har tagit steget upp i den absoluta världseliten och det är inte konstigt att det ryktas om en jätteaffär med Real Madrid i sommar. Otrolig teknik. Oerhört snabb. En njutning att skåda.

3. Skador. Porto dras med en problem här. Frågetecken på Vincent Aboubakar, Ivan Marcano och Danielo Pereira. I Liverpool är Emre Can avstängd.

Tips: 1-3.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22