Emelie Schepp vågade satsa och gjorde succé

Våga ta ett nej och fortsätt kämpa för det du tror på, säger deckarförfattaren Emelie Schepp.Bild: Cata Portin

När förlagen tackade nej till Emelie Schepps manus gav hon ut sin debutroman på eget förlag och gjorde succé. I dag har böckerna blivit fyra och sålt i en miljon exemplar.

En artikel om barn som kidnappas och tränas till att bli barnsoldater gav den första impulsen. Emelie Schepp läste artikeln och visste att hon hade fått en första ledtråd till sin huvudkaraktär, åklagaren Jana Berzelius.

– Jana undrar hela tiden vem hon egentligen är. Hon hinner bli vuxen innan hon inser att hon är någon annan än omgivningen och hon själv tror, säger Emelie Schepp.

– För mig är det viktigt att Jana är udda, inte på grund av en diagnos utan för att hon har formats av något i sin barndom. Jana är framgångsrik som åklagare men drar sig inte för att överträda lagen då det gäller att hemlighålla sitt våldsamma förflutna.

Emelie Schepp arbetade inom reklambranschen när hon började skriva sin första bok om Jana Berzelius. I bakhuvudet närde hon en dröm om att få skriva längre texter än reklamtexter och gick en kurs i att skriva filmmanus.

Efter att ha skrivit två filmmanus upptäckte hon hur svårt det är att få ett filmmanus antaget och skrev en bok i stället. Resultatet blev Märkta för livet som är den första boken om Jana Berzelius.

Boken var klar 2012 men att få den antagen av ett förlag visade sig vara ett lika hopplöst företag som att få ett filmmanus godkänt.

– Jag skickade bokmanuset till massvis med förlag men endast ett hörde av sig och svarade tack, men nej tack, berättar Emelie Schepp.

– Men jag hade hjälpt flera företag att marknadsföra sina nya produkter och beslöt mig för att försöka marknadsföra min egen produkt. Det kändes svårt till en början men jag vågade satsa hårt och det var roligt att gå sin egen väg.

Under sin period som egen förläggare upptäckte Emelie Schepp att dagens författare ska kunna både skriva och underhålla. Är man dessutom också sin egen förläggare ska man bara beredd på att bära och lasta sina böcker, på att resa och på att ständigt föra fram sig själv och sin produkt.

Men i fallet med Emelie Schepp och Märkta för livet bar slitet frukt. När boken hade sålts till tio länder, bland dem Tyskland, hörde Bonnierförlagen av sig. I dag ges Schepps kriminalromaner ut av Harper Collins.

Vilket är Emelie Schepps bästa råd till den som vill ge ut sin bok själv?

– Anlita alltid en förlagsredaktör och en korrekturläsare. Texten är viktigast men själv är man blind för många fel och behöver professionell hjälp för att få fason på materialet. När det gäller omslaget behövs också proffs, för att inte tala om baksidestexten.

– När boken är klar gäller det att våga prata, våga ta kontakt med en bokhandel och våga ta ett nej utan att ge upp. I dag döljer vi oss gärna bakom våra skärmar och telefoner men en författare måste våga prata.

– Innan man börjar författa borde man veta om målet är att skriva en bästsäljare eller en bok för sina vänner. Och så ska man minnas att det tar tid att skriva en bok.

Femte boken

För tillfället arbetar Emelie Schepp på sin femte roman om Jana Berzelius. Janas komplikationer både på jobbet och i privatlivet fortsätter och Emelie Schepp vet ungefär hur det kommer att gå för Jana så småningom.

– Jana kan inte skydda sitt komplexa förflutna i alla evighet men tillsvidare gäller det för henne att komma undan.

Profil

Emelie Schepp

Ålder: 39 år.

Familj: Man och barn. Bosatt i Motala.

Karriär: Författare. Har efter debuten med Märkta för livet (2013) gett ut ytterligare tre kriminalromaner – Vita spår (2015), Prio ett (2016) och Pappas pojke (2017). Utsedd till Årets deckarförfattare i Sverige 2016 och 2017.

Aktuell: Med den finskspråkiga utgivningen av Prio ett. Romanen Hidas kuolema utkommer på Harper Collins Nordic.

Förebilder inom kriminallitteraturen: Lee Child, Lars Kepler, Jo Nesbø och självfallet Stieg Larsson.

Gillar: Att titta på min dotter när hon spelar juniorfotboll och min son när han spelar tennis. Och att springa och se på film.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22