EMA bekräftar möjlig koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin – men "fördelarna överväger"

Bild: Lex Van Lieshout/Lehtikuva-AFP

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer som fått vaccinet. Men fördelarna med att ta vaccinet överväger riskerna som är förknippade med det, enligt EMA.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än väldigt sällsynt – biverkning av Astra Zenecas vaccin.

Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, oftast inom två veckor efter vaccineringen. Men myndighetens experter har inte kunnat identifiera några specifika riskfaktorer.

– Specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare sjukdomar har inte kunnat bekräftas, då dessa sällsynta skeenden noterats i alla åldrar, säger EMA-chefen Emer Cooke.

Trolig immunförsvarsreaktion

Experterna tror att biverkningarna orsakas av en immunförsvarsreaktion. De ser likheter med den reaktion som kan drabba patienter som får det blodförtunnande läkemedlet heparin, där det uppstår blodproppar i hjärnans vener i kombination med lågt antal blodplättar (heparininducerad trombocytopeni).

Nyttan med vaccinet överväger likväl nackdelarna, och de enskilda ländernas beslut om att använda sig av vaccinet bör anpassas efter situationen, enligt EMA.

– Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, säger Cooke.

Astra Zeneca skriver i ett uttalande att företaget ska uppdatera bipacksedeln med blodproppar som möjlig biverkning, skriver Reuters.

EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig redan i tisdags i en italiensk tidningsintervju om att det enligt hans mening redan går att slå fast en koppling mellan vaccinet och de blodproppar som upptäckts.

Senare under onsdagen ska EU-ländernas hälsoministrar diskutera läget i ett extrainsatt webbmöte.

Ges bara till äldre

I mitten av mars avbröt Finland vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i en veckas tid. Anledningen var just misstankar om att vaccinet skulle leda till blodproppar bland yngre personer. Enligt Institutet för hälsa och välfärd har sådana blodproppar förekommit oftare bland kvinnor än män.

Strax därefter återupptogs vaccinanvändningen efter att myndigheter ansett att sambandet inte kunde bevisas.

På grund av de misstänkta biverkningarna ges vaccinet för tillfället bara till personer över 65 år i Finland.

Flera andra länder har också ändrat sina rekommendationer, däribland Nederländerna och Estland som på onsdagen meddelade att de båda länderna tillfälligt slutar ge vaccinet till personer yngre än 60.

Storbritannien ska erbjuda ett alternativ till Astra Zenecas vaccin till personer som är yngre än 30, rapporterar BBC. June Raine, chef för det brittiska läkemedelsverket, säger att statusen den 31 mars var att 20 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin hade givits, att 79 fall av ovanliga blodproppar konstaterats, och av dessa hade 18 personer avlidit. Samtliga 79 fall uppstod efter den första dosen. 51 var kvinnor och 28 män och åldern mellan 18 och 79, enligt BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning