EU:s läkemedelsmyndighet ger besked om Astra Zenecas vaccin

EMA har tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet. Bild: Tiziana Fabi/Lehtikuva-AFP

Miljoner människor väntar på beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet EMA om Astra Zenecas virusvaccin.Världshälsoorganisationen WHO har redan meddelat att vaccinets fördelar överstiger riskerna.

EMA har tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Svaret väntas under torsdagseftermiddagen.

En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet. Parallellt med EMA gör WHO en egen utvärdering.

WHO rekommenderade på onsdagen att Astra Zenecas vaccin mot virussjukdomen covid-19 tills vidare kan fortsätta att ges, trots rapporter om potentiella biverkningar med blödningar och blodproppar.

I Europa har uppemot 17 miljoner doser av vaccinet getts. Bara runt 15 fall av möjlig blodbiverkan är rapporterade.

Skulle EMA ge ett positivt besked ämnar länder som Frankrike och Italien att snabbt återuppta vaccinationerna med Astra Zenecas immunämne i sprutorna.

Sverige

Norge

Danmark

Island

Tyskland

Italien

Spanien

Frankrike

Estland

Lettland

Litauen

Luxemburg

Portugal

Cypern

Slovenien

Irland

Österrike

Nederländerna

Rumänien

Bulgarien

Thailand

Indonesien

Kongo-Kinshasa

Venezuela

Vissa länder har pausat all vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Andra har stoppat användningen av en särskild leverans. Några länder har inte börjat använda företagets produkt ännu och skjuter nu vaccinstarten på framtiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning