EMA-chef kopplar Astravaccin till blodproppar

EMA väntas komma med ett uttalande om sambandet mellan Astra Zeneca-vaccinet och ovanliga biverkningar under tisdagen, menar vaccinchefen Marco Cavaleri. På bilden EMA:s huvudkvarter i Amsterdam. Arkivbild. Bild: Remko de Waal/Lehtikuva/AFP

Det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de blodproppar som på flera håll rapporterats som biverkning, anser Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) vaccinchef Marco Cavaleri. Men EMA skriver i ett uttalande att saken ännu inte är utredd.

– Enligt min mening kan vi nu slå fast att det finns en koppling till vaccinet, säger Cavaleri till den italienska tidningen Il Messaggero.

Det är oklart vad som orsakar den mycket ovanliga, men allvarliga, biverkningen, tillägger han.

– Vi försöker bilda oss en klarare bild av vad som sker, för att med större detaljrikedom förklara kopplingen mellan tillståndet och vaccinet, säger Cavaleri.

Vaccinchefen presenterar dock inga bevis för sitt påstående utan hänvisar till EMA.

EMA meddelar i ett uttalande att utredningen ännu inte mynnat i någon slutsats, men att myndigheten planerar att uttala sig om utredningens resultat på onsdag eller torsdag.

I dagsläget avråder inte EMA från användning av vaccinet. Inte heller Världshälsoorganisationen avråder från Astra Zenecas vaccin då nyttan anses väga upp eventuella risker.

Har stoppats tidigare

I mitten av mars avbröt Finland vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i en veckas tid. Anledningen var just misstankar om att vaccinet skulle leda till blodproppar bland yngre personer. Enligt Institutet för hälsa och välfärd har sådana blodproppar förekommit oftare bland kvinnor än män.

Strax därefter återupptogs vaccinanvändningen efter att myndigheter ansett att sambandet inte kunde bevisas.

På grund av de misstänkta biverkningarna ges vaccinet för tillfället bara till personer över 65 år i Finland.

Vaccinet har tidigare stoppats i flera länder, bland annat Tyskland, Norge och Österrike.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Loic Venance

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning