EM-silver för Laukkanen

Jenna Laukkanen tog EM-silver I Köpenhamn. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Jenna Laukkanen vann EM-silver med ett nytt finskt rekord på 50 meter bröstsim.

Vuokattisimmaren Jenna Laukkanen fick en bra inledning på kortbane-EM i Köpenhamn då hon vann EM-silver på 50 meter bröst med den nya finska rekordtiden 29,54. Hennes två år gamla rekord var 29,71.

Litauens Ruta Meilutyte vann EM-guld med tiden 29,36. Sveriges Sophie Hansson var trea med tiden 29,77.

– Puh, det var blev tajt, säger Laukkanen.

– Jag såg redan i semifinalerna att de andra har bra fart och tänkte att det gäller att gräva fram alla verktyg i finalen.

I semifinalerna var Laukkanen trea med tiden 29,90. I finalen en timme senare putsade hon tiden med nästan fyra tiondelar.

– Det verkar som att jag tänder lite långsamt när det gick så pass mycket bättre än i semifinalerna.

I EM i Netanya vann Laukkanen guld både på 50 meter och 100 m bröst. Men då räckte alltså rekordtiden 29,71 till EM-guld – och då var inte heller OS-guldmedaljören Meilutyte med.

Laukkanen var länge sjuk under våren och inte heller sommaren gick som hon hade väntat sig. Men träningen inför EM har gått bra.

– Silvret smakar verkligen bra, efter ett så här svårt år. Det är stort, fast det inte blev guld, säger hon.

EM-debutanten Ida Hulkko överraskade då hon simmade den snabbaste tiden i morgonens försök. Hon hade tiden 29,85, vilket hade räckt till final också under kvällspasset.

Hulkko blev dock knappt utslagen med tiden 30,24. Det räckte till tionde plats, då åtta gick till final.

– Jag kom inte riktigt i gång som det var meningen. Kan hända att jag försökte lite för mycket. Jag darrade lite av spänning, men roligt var det, säger nittonåringen från S:t Michel.

– Satsar på rekord och semifinal på 100 m på fredag i stället.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54