EM-kvalet: Kalla fakta inför mötet med Italien

Finländsk fotboll rider på en sällsynt vågkam. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Italien leder grupp J på femton poäng, Finland skuggar med tolv. Här några saker att tänka på inför gruppfinalen i Tammerfors.

1. Avstängningar och skador

I Finland saknas kaptenen Tim Sparv som fick varningskontot fullt mot Grekland. I Italien är Marco Verratti avstängd. Giorgio Chiellini är långtidsskadad och Lorenzo Insigne är inte heller med. Tre nyckelspelare saknas alltså i de italienska leden.

2. Matchbild

Båda tror på kontroll och tålamod. Italienarna är tekniskt sett klart före finländarna. För Finlands del gäller det att hålla positionerna och se till att utrymmet mellan lagdelarna hålls intakta. Ett oavgjort resultat är ingen katastrof för någondera och något målkalas är inte att vänta. Det kan bli en rätt avvaktande matchbild.

3. Nyckelfaktor

Gäller för Finland att sätta press på herrar Bonucci och Jorginho i uppspelsfasen. Om de här två får husera fritt blir kvällen jobbig för hemmalaget.

4. Utgångsläget

Italien har fem raka segrar och med seger i kväll är laget mer eller mindre klart för EM. Finland måste på intet sätt ta poäng men visst vore oavgjort ett superbt resultat för hemmalaget.

5. Hemmafavören

Lär bli en elektrisk stämning i Ratina. Och visst han det ge hemmalaget en rejäl boost.

Finland-Italien klockan 21.45, Ratina, Tammerfors.

Tips: 0-1.

Fem italienare att se upp med:

1. Leonardo Bonucci. Mittback i världsklass. Läser spelet på ett föredömligt och verkar alltid ha lite extra tid med bollen. Grymt passningsregister. Uppspelen magnifika.

2. Alessandro Florenzi. Romabacken har en grym löpvilja i båda riktningarna. Farlig framåt då han hela tiden letar efter utrymme på sin kant.

3. Jorginho. Aningen långsam men spelsinnet och passningssäkerheten är förstaklassiga. Oerhört bra på att ange rytmen i spelet.

4. Federico Bernardeschi. Expresståget från Juventus älskar att utmana och här gäller det för hemmaspelarna att samarbeta. En-mot-en är han livsfarlig.

5. Ciro Immobile. På bänken hela matchen mot Armenien men ett fullt tänkbart alternativ mot Finland. Immobile är bättre i luftrummet än Andrea Belotti, som visserligen satte två bollar mot Armenien och blir svårpetad, och det kan behövas i kampen mot firma Toivio-Arajuuri.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning