VM-kvalet flyttas till våren – ingen verksamhet för landslaget i år

Lotta Kulju och de övriga landslagsspelarna får sikta in sig på VM-kval i mars i stället för i december. Bild: Alexander Wagner

Damlandslagets VM-kvalturnering i flyttas från december till mars på grund av coronapandemin.

Det finländska damlandslaget i handboll skulle enligt planerna ha spelat en VM-förkvalsturnering i Turkiet i början av december.

Finland skulle möta Turkiet och Portugal i en kvalturnering där de två främsta lagen avancerar till följande kvalskede.

På fredag meddelade det Europeiska handbollförbundet EHF att man flyttar kvalturneringarna som skulle spelas i december, bland dem Finlands kval i Turkiet, till våren. EHF:s nya datum för de fem kvalturneringarna är 19–23 mars 2021.

För det finländska lagets del är flytten rätt välkommen. Laget samlades tidigare i höst på två skilda läger där de spelare som till vardags spelar i Sverige tränade i Kristianstad under ledning av landslagstränaren Tomas Westerlund medan de spelare som spelar i den inhemska ligan hade läger i Kisakallio i Lojo under ledning av assisterande tränaren Ken Sirenius.

Upplägget var inte på något sätt optimalt med tanke på att Westerlund är rätt färsk på posten som landslagstränare och därför varken känner sina spelare eller har hunnit köra in spelsystem i laget. Lägren hölls skilt med tanke på coronapandemin och smittorisken. Samma skäl är det som nu flyttar kvalturneringen till våren.

"Det är klart att en kvalturneringen av den här sorten ska vara huvudsaken – den enda saken – laget koncentrerar sig på och det hade inte varit läget under rådande omständigheter. Det är bättre att genomföra den senare då vi bara kan koncentrera oss på det väsentliga", säger Sirenius i Handbollförbundets pressmeddelande.

Enligt förbundets pressmeddelande får landslaget nu en bättre chans att förbereda sig för kvalet efter att det flyttats till våren.

"Vi samlas inte alls på det här årets sida. Vi ska slå fast verksamheten för nästa år så snabbt som möjligt då vi nu vet när kvalturneringen spelas", säger Sirenius.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning