EM kör i gång – medaljhoppet Hulkko i hetluften direkt

Ida Hulkko hör till Finlands medaljhopp i kortbane-EM i Kazan. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ida Hulkko inleder EM i Kazan med 100 m bröstsim.

Ari-Pekka Liukkonen vann EM-guld i 50 m frisim i långbane-EM i Budapest i våras. Han tvingas dock stå över kortbane-EM i Kazan efter att ha blivit sjuk.

De största medaljförväntningarna vilar därmed hos EM-silvermedaljören Ida Hulkko, Mimosa Jallow och Laura Lahtinen. OS-bronsmedaljören Matti Mattsson tävlar inte i Kazan. Inte heller Fanny Teijonsalo, som haft en bra säsong i frisim, är med i Kazan.

– Såklart jag är ute efter en ny EM-medalj. Det kräver en fullträff. Jag har stabiliserat min nivå, så en normal prestation borde räcka till final, och om stjärnorna är i rätt position kan jag ta medalj, säger Hulkko.

Förutom huvudsträckan 50 m bröstsim simmar Hulkko också 100 m bröstsim och 100 m medley. Hon ligger för tillfället sexa i Europarankingen i 50 m bröstsim. I OS var hon tolva i 100 m bröstsim (50 m bröstsim är inte en OS-sträcka).

– Jag har hunnit träna bra hemma i Tammerfors och EM är en etapp på vägen mot kortbane-VM i Abu Dhabi i december. Jag har haft liknande problem som före EM i Budapest, och där blev det medalj, så jag är inte särskilt oroad, säger hon.

Försöken och semifinalerna i 100 m bröstsim avgörs redan under tisdagen. Förutom Hulkko tävlar Martta Ruuska, Veera Kiviranta och Laura Lahtinen i 100 m bröstsim. Mimosa Jallow (50 m frisim), Olli Kokko, Ronny Brännkärr, och Kalle Mäkinen (50 m ryggsim) är också i hetluften under tisdagen.

EM i simning, Kazan, 2-7.11. Tävlingarna direktsänds av Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning