EM i fara – Danmark vill hoppa av värdskap

Handbolls-EM är i fara för Bella Gulldén och de andra i landslaget i handboll. Danmark tänker hoppa av värdskapet och säger att Norge också gör det utan ekonomiska garantier. Bild: Janerik Henriksson/TT

Damernas handbolls-EM i Danmark och Norge i december kan ställas in när värdnationerna är rädda att gå miste om stora publikintäkter.Den svenske förbundskaptenen Tomas Axnér tycker det är bra att frågan lyfts.– Jag tror att vi kommer spela EM, men jag tror det görs någon kompromiss på vägen, säger han till TT.

Damernas handbolls-EM i december riskerar att få ställas in eller flyttas. Danmark, som ska dela på värdskapet med Norge, kräver ekonomiska garantier från det europeiska handbollsförbundet EHF för att täcka smällen som coronapandemin innebär. Annars hoppar Danmark av.

Men EHF har hittills vägrat, trots upprepade påstötningar och möten mellan parterna.

– Vi har sagt att vi i Danmark är villiga att arrangera mästerskapet och bidra med funktionärer och frivilliga, men om det går med förlust är det ointressant för oss, säger det danska handbollsförbundets ordförande Per Bertelsen till tidningen BT.

Tomma läktare

På grund av coronapandemin finns risken att matcherna skulle behöva spelas inför tomma läktare och utan publikintäkterna får arrangörerna ta en ekonomisk smäll som skulle drabba förbundets verksamhet.

Danmark är ett stort handbollsland och hade hoppats på storpublik, bland annat i arenan Boxen i Herning på Jylland.

– De vill inte förlora pengar och det är väl en ganska rimlig frågeställning hur mästerskap ska arrangeras om vi har restriktioner framöver. Är det ingen publik, varför ska vi då spela inför en arena som tar 15 000 åskådare? Då måste man banta ner. Men vem ska betala notan framöver om vi inte har publik? Frågan måste ställas. Jag tycker det är rimligt, säger den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér till TT.

Tror på mästerskap

Handbolls-EM ska arrangeras 3–20 december i Norge och Danmark. Sverige är tänkt att spela sina gruppmatcher i just Danmark, i Fredrikshamn på Jylland. För Axnér blir mästerskapet hans första, efter att han tog över förbundskaptensrollen från Henrik Signell i våras.

– Jag tänker att alla som håller på med idrott vill komma i gång. Det är en sak att idrotta inför tomma läktare, men ur mitt perspektiv tycker jag att kan man spela ett Europamästerskap ska det göras. Vi behöver komma i gång. Folk kan se på annat sätt, på tv till exempel. Men det är bra att Danmark och Norge ställer den här frågan till EHF. Det måste upp på tapeten och det är två tunga förbund, framförallt det danska, så frågan kan inte negligeras. För ett förbund är de här pengarna avgörande och det som driver verksamheten framåt.

Tror du att det kommer bli ett mästerskap eller inte?

– Jag tror vi kommer spela och jag tror det kommer spelas i Danmark och Norge, men jag tror det görs någon kompromiss på vägen.

Danska handbollsförbundets ordförande Per Bertelsen säger till BT att han har pratat med det norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio och att de är eniga. Båda länderna hoppar av värdskapet utan starkare ekonomiska garantier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning