EM-guld till Italien efter straffrysare

Italien är Europamästare i fotboll. Bild: Frank Augstein/Lehtikuva

Italien är europeiska mästare i fotboll för första gången på 53 år.Gianluigi Donnarumma blev stor matchhjälte efter ett straffdrama (3–2).

Efter några tunga mästerskapsår för italiensk landslagsfotboll började EM-sommaren med rivstarten i premiären i Rom, 3–0 mot Turkiet. Sedan dess har man inte saktat ner.

I finalen krävdes det 120 minuter och en straffläggning – men när Donnarumma motade bort Bukayo Sakas sista straff var Italiens första guld sedan 1968 i hamn.

– Vi var bra. Vi släppte in mål direkt men vi kämpade oss tillbaka och sedan dominerade vi. Det här var en stor seger för hela laget och alla fans. Vi är glada och jag hoppas att alla firar, säger tränaren Roberto Mancini efter straffavgörandet som slutade 3–2 till Italien.

England fick en pangstart när Luke Shaw prickade in ledningsmålet på Kieran Trippiers inlägg redan efter en minut och 56 sekunder.

Det var det snabbaste EM-finalmålet någonsin, enligt statistiktjänsten Opta.

Ett lyckat drag från förbundskapten Gareth Southgate, som valde att plocka in Trippier i elvan i stället för petade Bukayo Saka.

Shaw gjorde inget misstag när han tryckte in ledningsmålet på halvvolley – och ett vilt firande utbröt bland hemmasupportrarna på Wembley.

Passivt England

Det såg ut att bli än värre för Italien när mittfältskuggen Jorginho satte sig i gräset i den 22:a minuten. Men 29-åringen, till vardags i Chelsea, tog sig tillbaka efter att ha fått benet omlindat och var högst delaktig i att Italien dominerade bollinnehavet.

England backade hem och tillät Italien att styra spelet. Något som höll på att straffa sig ett flertal gånger när anfallsvapnen Federico Chiesa och Lorenzo Insigne bröt igenom och avlossade skott mot Jordan Pickford i Englands målbur.

Den mörkblå forceringen skulle till slut ge resultat. En hörnretur damp ner framför Leonardo Bonuccis fötter och mittbacken kunde enkelt placera in kvitteringen i ett i stort sett öppet mål.

Äldst någonsin

Även det ett historiskt mål då Bonucci med sina 34 år och 71 dagar blev den äldste målskytten någonsin i en EM-final.

Matchen gick sedan till både förlängning och straffar där Italien till slut drog det längsta strået.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning