Elva Nobelmän får sitt pris av kungen

Kunglig glans. Elva män får i år ta emot Nobelpriset ur kung Carl XVI Gustafs hand. Bild: Lehtikuva/AFP/Jonathan Nackstrand

De elva Nobelpristagarna har intagit scenen i Konserthuset i Stockholm, där de tar emot sina utmärkelser ur kung Carl XVI Gustafs hand.På plats i Konserthuset finns också en rad statsråd, bland dem kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Senare väntar för de inbjudna gästerna en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå hallen i Stadshuset, prydd med vita nejlikor, krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus.

Det blir underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun – och en förrätt som sägs bli helt vegetarisk för första gången på många år. För de drygt 1 300 inbjudna gästerna är det frack respektive långklänning som gäller.

I norska huvudstaden Oslo har antikärnvapenorganisationen Ican redan tagit emot Nobels fredspris.

I publiken fanns människor som överlevt de amerikanska atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Ambassadörerna från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien lyste däremot med sin frånvaro – de tre länderna representerades i stället av lägre rankade diplomater.

– Historien om kärnvapen kommer att ha ett slut, och det är upp till oss att avgöra vad slutet blir. Blir det slutet för kärnvapen eller blir det slutet för oss? frågade sig Icans generalsekreterare Beatrice Fihn i sin Nobelföreläsning.

Bara män i år

Nobelåret 2017 är männens år. Pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen är alla män – främst från USA. Drygt 1 500 gäster har bjudits in till prisutdelningen.

Bland kvällens festdeltagare kan nämnas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young som delar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, Kazuo Ishiguro som får litteraturpriset, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.

I år deltar kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine avstår från själva banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.

Vinterprakt trots snöbrist

Vad som bjuds under middagen är det få som vet – menyn hålls hemlig fram till middagen börjar. Kvällen avslutas i Gyllene salen i Stadshuset, där det bjuds upp till dans.

Vad är Nobelfestens tema i år då? Jo, det utlovas en hyllning till det arktiska islandskapet som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterprakt. Även om snön lyser med sin frånvaro på Stockholms gator för tillfället kommer den svenska vintern i alla fall att gnistra i Stadshuset i kväll.

Alla pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin: Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på medicinpriset för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder för att styra dygnsrytmen.

Nobelpriset i fysik: Fysikpriset går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten. Det tilldelas amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

Nobelpriset i kemi: Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson. De får priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur: Litteraturpriset tilldelas Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat "Återstoden av dagen" och "Berg i fjärran". "Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", lyder en del av motiveringen.

Nobels fredpris (utdelas av norska Nobelkommittén): Årets fredspris tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican, som får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: Amerikanen Richard Thaler får årets ekonomipris. Han har utvecklat en analys av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning