Elpriset slår nya rekord, villaägare drabbas hårt

Elpriset kommer troligen att slå rekord flera gånger i vinter. Bild: Ritva Siltalahti/Lehtikuva

Elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool slår nytt rekord igen. Tisdagens medelpris låg runt 460 euro per megawattimme. Sänk inomhustemperaturen, råder Motiva den som vill spara el.

Det är kyla i kombination med vindstilla väder och en nordisk vattenkraft som inte producerar för fullt som får priset på el att stiga mot nya rekord. Stundvis under tisdagen beräknas priset på elbörsen ligga på över 1 000 euro per megawattimme. Vd för Energiindustrin Jukka Leskelä säger att börspriset på den nordiska elbörsen Nordpool varit högre bara en gång tidigare.

– Just nu beror det höga priset i Finland på att vi helt enkelt inte har en tillräcklig egen produktion, vi importerar så mycket vi kan från både Sverige och Ryssland, säger Leskelä.

När väl Industrins Krafts, TVO:s, tredje reaktor i Olkiluoto kommer i användning lättar läget. Enligt nuvarande tidtabell borde provkörningen av reaktorn börja i februari nästa år för att den sedan ska producera för full kapacitet i juni.

Leskelä håller med Energimyndighetens och stamnätsbolagets Fingrids beräkningar om att det ändå inte uppstår någon brist på el i vinter. Han påpekar också att om man ser lite framåt så tror marknaden på att elpriset sjunker till mera normala nivåer igen mot våren.

Illa för eluppvärmd villa

De som drabbas hårdast av läget just nu är konsumenter som bor i eluppvärmd villa och som bundit sitt elpris till börspriset. För dem gäller det att fundera noga på vad de använder el till och när, säger Teemu Kettunen, expert på utvecklingsföretaget Motiva.

Kettunen påminner om att det är omkring tio procent av finländarna som har elavtal bundna till börspriset, de flesta konsumenter har antingen tidsbundna avtal eller avtal som gäller tills vidare. I de avtalstyperna fluktuerar inte priset på samma sätt.

– För den som bor i eluppvärmd villa med ett avtal bundet till marknadspriset på el lönar det sig att tänka efter då det gäller användningen av el, till exempel på när man värmer elbastun, säger Kettunen.

Ett annat bra sätt att få ner elförbrukningen är att sänka temperaturen inomhus en grad eller två. Det lönar sig också att se över en eventuell luftkonditionering, är den väldigt effektiv sugs varm luft ut och kall luft kommer in i stället. Kettunen påminner om att också luftvärmepumpar behöver el för att fungera.

Han uppmanar dem som har öppen spis att vara förutseende och elda redan innan det riktigt kyliga vädret slår till. Då spismuren blir varm håller den ofta värmen en längre tid och sänker på så sätt behovet av att värma huset på annat sätt.

– Men det som drar mest el är bastun, det är bra att tänka efter när det gäller om och när man vill värma den, säger Kettunen.

Snåla apparater

Apparater som tvättmaskinen eller torktumlaren behöver också el, men de apparaterna är numera relativt energisnåla. Samma sak gäller för till exempel television eller stereo som kan stå i stand-by läge i många hushåll. Visst lönar det sig att stänga av dem, det görs effektivt om man till exempel har ett gemensamt uttag för dem, säger Kettunen.

Under början av den här veckan är det främst södra Sverige, Finland och Baltikum som drabbas av de höga elpriserna. I Sverige är man redo att köra i gång reservkraft i söder för att priset inte ska skena för mycket.

I Estland är priset nu så högt att Finland exporterar el dit trots de höga priserna på hemmaplan. Elpriset i Estland har under hösten stigit med närmare 50 procent. Naturgasen som är en viktig källa för el- och värmeproduktion har stigit med över 100 procent.

Den globala oron med anledning av coronavirusets nya variant omikron fick förra veckan oljepriset att sjunka, men också oljepriset stiger nu igen. Priset på råolja har ändå stigit betydligt mindre än elpriset. Både i New York och i London låg prisökningarna på måndagen runt 5 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning