Elokapinas klimatprotest fortsätter på Unionsgatan

Demonstranterna har suttit i hettan på Unionsgatan hela lördagen. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Elokapinas klimatprotest fortsätter i Helsingfors, sedan fredag kväll är platsen Unionsgatan efter att demonstranterna blockerat Mannerheimvägen i drygt ett dygn. Rörelsen meddelar att den kommer att pågå åtminstone helgen ut.

Elokapina, en del av internationella Extinction Rebellion, inledde sin demonstration på torsdagen.

Under fredagen förhandlade polisen i flera omgångar med demonstranterna om att flytta på demonstrationen från Mannerheimvägen, utanför Lilla parlamentet invid Riksdagshuset.

Lite över 20 på kvällen meddelade polisen på Twitter att demonstranterna gått med på att flytta på sig och börjat röra sig mot Kronohagen. Demonstrationen fortsatte senare på Unionsgatan, som enligt polisen är betydligt bättre ställe med tanke på trafiken samt tryggandet av säkerheten.

Där har tält slagits upp.

HBL besökte demonstrationen på Mannerheimvägen vid middagstid på fredagen.

Solen gassar på demonstranterna som har blockerat Mannerheimvägen sedan torsdag eftermiddag. Stämningen är lugn men natten har varit lång. Få har kunnat sova längre en ett par timmar. En förbipasserande cyklist stannar och tackar demonstranterna, som svar hörs glada rop och klappar. Demonstranterna har tagit med sig tält och förnödenheter för att klara av att stanna i flera dagar.

Vänsterpartisten Elina Kauppila, nyinvald i kommunfullmäktige i Helsingfors, är en av de som deltar i blockaden. För Kuppila är det en självklarhet att hon deltar i protesten.

– Jag har varit med i Elokapina sedan mars 2018, då rörelsen grundades, och har inga planer på att sluta vara aktiv bara för att jag blev invald, säger Kauppila.

Elina Kauppila, nyinvald i kommunfullmäktige i Helsingfors, deltar i blockaden. Kauppila har sovit på plats och har inga planer på att gå hem. Bild: Vera Arhippainen

Silja Laitinen har tillbringat natten på plats. Laitinen säger att hon är redo att stanna så länge det krävs för att landets beslutsfattare skall lyssna på dem. Tills regeringen slutar bidra till klimatförändringarna och börja ta klimatkrisen på allvar med andra ord. Tillsammans med Laitinen står Sommer Ackerman som inte denna gång deltar i blockaden, men som kommit för att hämta solkräm och vatten till demonstranterna.

– Hettan gör det tyngre för dem, men det är ändå inget som kan stoppa oss. Om det är ovanligt varmt ute är det ett resultat av den globala uppvärmningen, det är ju det vi är här för att uppmärksamma, säger Ackerman.

Silja Laitinen och Sommer Ackerman är överens om att musik och gott sällskap hjälper om man känner sig trött. Bild: Vera Arhippainen

Rörelsen är internt uppdelad i mindre grupper med en ansvarsperson som ser till att alla mår bra. När HBL kommer på plats håller ansvarspersonerna en runda där de uppdaterar alla om läget och gör upp en plan för de kommande åtta timmarna. Alla uppmanas att dricka mycket vatten och sätta sig i skuggan då det känns att det behövs. Vissa har gått hem och nya anländer hela tiden. De flesta vill vara på plats om någonting skulle hända.

En annan av demonstranterna, Outi Leskinen, berättar att stämningen är bra bland de demonstrerande. Från förbipasserande har de fått blandad respons, en del skällsord, men framför allt trevliga och sakliga kommentarer. Leskinen säger att än så länge har väldigt få politiker kommit förbi för att tala med dem. En som dök upp var Sebastian Tynkkynen, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom. Tynkkynen väckte demonstranterna klockan fem på morgonen med mikrofon.

– Tynkkynen höll ett en och en halv timmes långt tal. Det kändes rätt så aggressivt. Han verkar inte förstå att det är vår demokratiska rättighet att stå här, säger Leskinen.

Biträdande polischef Heikki Kopperoinen är på plats för att svara på mediernas frågor.

– Polisens uppdrag är att skydda yttrandefriheten och se till att ingen kommer till skada. Enligt vår mening är trafikstörningen på Mannerheimvägen inte i nuläget för stor. Trafiken har ännu inte blockerats helt och det har inte skett några större slagsmål. Så länge situationen är lugn och kontrollerad finns det ingen anledning att ingripa, säger Kopperoinen.

Är polisens försiktigare nu än vid Elokapinas blockad i höstas då demonstranter blev pepparsprejade?

– Polisen tillvägagångssätt är detsamma. Vi är konstant på plats och avgör efter hand hur situationen utvecklas. Situationen i höstas var en helt annan. Än så länge är allt här under kontroll.

Hur länge kan ni tillåta demonstranterna att vara kvar?

– Det finns enligt finsk lag ingen tidsbegränsning på hur länge en demonstration får pågå om allt går lugnt och fredligt till.

Också inrikesminister Maria Ohisalo understryker att man enligt Finlands grundlag har en garanterad rätt att yttra sig.

– Det är polisen som bestämmer hur de agerar, säger Ohisalo till Yle nyheter.

Ohisalo tar inte ställning till om hon stöder Elokapina-rörelsens demonstration, men hon delar demonstranternas oro över klimatkrisen. Enligt henne är klimatkrisen vår tids största kris.

Flera politiker har under fredagen kommit med uttalanden i anslutning till demonstrationen. Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho skulle gärna se att polisen ingrep i demonstrationen:

"Är det på riktigt så att polisen inte avlägsnar demonstranter från en av stadens huvudgator, utan skyddar deras tältande mitt på vägen?" skriver han på Twitter.

Han får medhåll av inrikesminister Päivi Räsänen som är kritisk mot att Ohisalo låter demonstrationen fortgå.

De Grönas Emma Kari vädjar till statsminister Sanna Marin (SDP) att utlysa klimatnödläge i Finland.

"Flera länder har redan utlyst nödläge, också Helsingfors stad och Europaparlamentet", skriver Kari i ett pressmeddelande.

Flera klimatdemonstrationer parallellt

En bit från blockaden på Riksdagshuset står representanter för två andra miljörörelser och demonstrerar. Fridays for Future, ungdomsrörelsen som Greta Thunberg grundat, samlas varje fredag till en strejk för klimatet. Detsamma gör rörelsen Barnbarnens Framtid som vill stödja ungdomsrörelsen. Barnbarnens Framtid är en grupp pensionärer som vill att världen de lämnar efter sig skall vara trygg. Dessa två organisationer är inte en del av Elokapinas protest.

Atte Ahokas är Finlands motsvarighet till Greta Thunberg och en av profilerna bakom Fridays for Future klimatstrejker i Helsingfors. Bild: Niklas Tallqvist

Enligt Atte Ahokas, en av talespersonerna för Fridays for Future, gör regeringen inte tillräckligt för att bekämpa klimatförändringarna. Därför har medborgarna inte något annat alternativ än att aktivera sig för klimatet.

– Vi har gemensamma mål med Elokapina. Våra parallella demonstrationer är i solidaritet med varandra, trots att vi har olika tillvägagångssätt, säger Ahokas.

– Deras protest är lite väl häftig, men det är deras stil, säger Birgitta Anderssén, medlem i Barnbarnens framtid.

Birgitta Anderssén är medlem i rörelsen Barnbarnens framtid. På fredagar står hon ofta och demonstrerar utanför Riksdagshuset. Anderssén har själv barnbarn men menar att det hon gör är för alla barn inte enbart hennes egna. Man måste inte vara en mor- eller farförälder för att vara med i rörelsen Barnbarnens framtid. Bild: Niklas Tallqvist

Elokapina startade i Storbritannien som ett uppror mot regeringens ovilja att ta tag i klimatkrisen. Rörelsen, som betonar att de utgår från principer om icke-våld och civil olydnad, har nu spritts till flera länder världen över. I Finland har de tidigare genomfört flera andra aktioner och performanser.

Läs också: Det här är klimatrörelsen som hamnat i fokus efter polisingripandet – civil olydnad central metod

Vid 17-tiden på fredagseftermiddagen uppstod en motdemonstration på Mannerheimvägen. Bakom demonstrationen stod samma gäng som tidigare protesterat mot bland annat mot regeringens coronarestriktioner. Bild: Niclas Lönnqvist

Demonstranterna flyttade på sig under fredagskvällen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Elokapina är en finsk gren av den internationella organisationen Extinction Rebellion (XR) som har som mål att stoppa klimatförändringen.

Rörelsen som startade i Storbritannien 2018 med ursprung ur organisationen Rising Up!

Extinction Rebellion använder sig av fredlig civil olydnad som strategi.

Bland annat kräver rörelsen att Finland är kolneutralt senast 2025.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning