Elo: 11 procents stödpotential en bra start för ett nytt parti

Nytt alternativs Simon Elo i riksdagen. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Simon Elo som är ordförande för Nytt alternativ, riksdagsgruppen som brutit sig ur Sannfinländarna, anser att understödsmätningen Yle publicerade på torsdagen var uppmuntrande.

Baserat på mätningsresultaten ser det ut som att Nytt alternativ har ett aningen större väljarstödpotential än Sannfinländarna: sju procent kan tänka sig att rösta på Sannfinländarna, elva procent på Nytt alternativ, och sex procent på vilkendera som helst.

Nytt alternativ meddelade i måndags att de grundar en ny förening som sedermera ska bli ett parti. Partiet ska heta Blå framtid.

Resultatet är uppmuntrande, med tanke på att riksdagsgruppen bara funnits till i dryga två veckor, underströk Elo.

– Det är en bra utgångspunkt för ett nytt parti.

Enligt Yle-mätningen har Sannfinländarnas stöd vuxit med 0,7 procentenheter och ligger nu på 9,7 procent.

2,3 procent stödde Nytt alternativ i mätningen. Enligt Elo överväger Nytt alternativ på allvar att sammanställa en kandidatlista för nästa landskapsval och att ställa upp en presidentkandidat.

– Just nu är vårt uppdrag emellertid att samla in anhängarkort och få partiet registrerat.

Enligt Yle-mätningen har Samlingspartiets stöd ökat till 21,3 procent. SDP:s stöd har sjunkit till 17,1 procent och Centerns till 17 procent. I mätningen behöll De gröna ställningarna på 15,1 procent, men Vänsterförbundet backade till åtta procent. Kristdemokraterna stannade på samma siffra och SFP backade till fyra procent.

Marknadsundersökningsföretaget Taloustutkimus intervjuade drygt 1 200 människor under 13–20. 6, och 65 procent av de intervjuade uppgav sin åsikt.

Mätningen har gjorts på en kortare tid än tidigare år och samplet består av 1 710 färre personer jämfört med mätningen i maj. På grund av detta är felmarginalen större än förr, 2,8 procentenheter åt vardera hållet. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46