Elisabeth Rehn ger en "motvillig eloge" till Trump och Kim

I flera år höll Elisabeth Rehn kontakt med Kim Jong-uns brorson. Tidigare FN-toppen anser att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un är ett steg i rätt riktning, trots att båda parterna delvis bara var ute efter synlighet.

Finlands före detta försvarsminister och Förenta Nationernas tidigare undergeneralsekreterare Elisabeth Rehn är fundersam och försiktigt optimistisk efter mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Trump och Kim träffades i Singapore på tisdagen och förhandlade bland annat om en kärnvapennedrustning i Nordkorea.

Rehn, med en bred erfarenhet av internationella uppdrag inom politik och fredsskapande processer, sticker inte under stol med att hon inte har särskilt höga tankar om vare sig Trump eller Kim. Hon ger dem ändå "en motvillig eloge" för att de fick till stånd ett möte som kan bli startskottet för en nedrustning på Koreahalvön.

– Det här mötet är en konkret sak. Man kan säga och lova allt möjligt men nu har de träffats inför miljoner och åter miljoner människors ögon. Det är absolut ett framsteg, säger Rehn men betonar att nedrustningen, om en sådan någonsin blir av, blir lång och snårig.

Min förhoppning är att båda ledarna, och i synnerhet USA:s president, förstår att hålla tyst och låta tjänstemännen förhandla. Vi behöver inga Twitterinlägg som efter G7-mötet i Kanada.

– Min gissning är att det här kommer att gå mycket långsamt vidare. Tjänstemän från båda länderna kommer samman och försöker bereda en gemensam väg. Min förhoppning är att båda ledarna, och i synnerhet USA:s president, förstår att hålla tyst och låta tjänstemännen förhandla. Vi behöver inga Twitterinlägg som efter G7-mötet i Kanada.

"Maximal synlighet i hela världen"

Trumps och Kims möte var historiskt eftersom USA:s och Nordkoreas ledare aldrig tidigare träffat varandra. Mötet resulterade i en vagt formulerad överenskommelse om en gemensam strävan efter fred och välfärd i båda länderna, och efteråt var både Trump och Kim idel leende framför världens medier.

Vad den konkreta följden av mötet blir är höljt i dunkel, och trots att Rehn betraktar träffen som ett framsteg, är hon inte säker på varför den över huvud taget arrangerades.

– Det är omöjligt att krypa in i huvudet på någondera av dem och det vill jag inte ens försöka mig på. Vi har sett att Trump älskar att stå i rampljuset och genom det här mötet fick han ju maximal synlighet i hela världen, säger hon.

– Kim kunde å sin sida visa att han är accepterad och jämbördig med ledaren för världens mäktigaste land. Där stod de sida vid sida på neutral mark.

Enligt Rehn är det också svårt att veta vilka reaktioner mötet väcker i Nordkorea. Det sipprar väldigt lite information ut från den slutna diktaturen.

Fakta

Kontakten med Kim Jong-uns brorson bröts

Elisabeth Rehn höll under flera år kontakt med en ung man vid namn Kim Han-sol. Kim Han-sol är son till den mördade Kim Jong-nam som var halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Rehn intervjuade Kim Han-sol i sitt diskussionsprogram Elisabeth möter år 2012. Kim Han-sol studerade då i Europa. Programmet sändes av Yle.

Efter programmet höll Rehn och Kim Han-sol kontakt per e-post fram till slutet av 2016. Kim Han-sols pappa Kim Jong-nam mördades i februari 2017. Nordkorea har misstänkts ligga bakom mordet.

Efter mordet på Kim Jong-nam tog många medier kontakt med Rehn och frågade om hon vet var Kim Han-sol befinner sig. Till SPT säger hon att hon inte vet var Kim Han-sol är och att hon inte har försökt kontakta honom eftersom "varje kontakt är farlig för honom".

Nordkoreas folk i nyckelposition

Rehn passar också på att kritisera Trumps och Kims möte för att Nordkoreas människorättssituation hamnade i skymundan i uppståndelsen. Hon anser att det nordkoreanska folket är i en nyckelposition om en kärnvapennedrustning i Nordkorea ska bli aktuell.

– Det kommer att ta en lång tid, och det kräver att pressen på diktatorn är tillräckligt stor från folket i Nordkorea, säger Rehn.

– Det är alldeles säkert att Nordkorea är i behov av denna typ av nedrustning också av ekonomiska orsaker. Medel från dessa dyra projekt måste flyttas till det fattiga folket.

Press från andra länder har enligt Rehn inte haft önskad effekt på Nordkorea, och hon tvivlar på att det räcker till i framtiden heller.

– Det finns ju redan blockader mot dem. Jag skulle säga att det är det nordkoreanska folket som har avgörandet i sina händer, men människorna där får troligen mycket knappt med information om annat än framgångar.

Innebär det att du uppmanar till en revolution i Nordkorea?

– Nej, definitivt inte. Jag uppmanar aldrig till något som kan leda till våld, men missnöje kan man ju ge uttryck för på andra sätt också. Om man vågar kan man ta kontakt med myndigheterna eller samla sig i byarna och diskutera, svarar Rehn.

Hon medger ändå att missnöje och aktivism kan vara extremt farligt i Nordkorea.

– Absolut, det vet vi inget om. Men det finns många länder där det varit omöjligt tills det blivit möjligt, också under mycket stränga regimer.

Mötet mellan Kim Jong-un (till vänster) och Donald Trump var historiskt eftersom det var första gången som USA:s och Nordkoreas ledare träffats. Bild: Lehtikuva/Susan Walsh

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46