Elisabeth: "Man ska inte ge upp utan försöka igen"

Elisabeth Diljaj, kandidat 5, beskriver sig själv som glad, pratsam och envis på ett bra sätt. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 5, Elisabeth Diljaj från Vårdö på Åland, har alltid tyckt hemskt mycket om luciatraditionen. I år anmälde hon sig för andra gången och blev utsedd till kandidat – man ska aldrig ge upp.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Jag gick i lågstadiet och skulle vara lucia inför skolans elever och inbjudna föräldrar. Det var mycket prat om vilken slags krona lucia skulle ha, med elektriska eller levande ljus? Det blev till sist levande ljus och jag var jättenervös, men uppträdandet gick sedan riktigt bra. Jag hade en vit duk under kronan för att inte få stearin i håret.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Det finns många fina, men Det är en ros utsprungen är jättevacker. Det är också min mammas favoritsång, hon spelar den ofta.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Lucia är en välgörenhetssymbol. Hon bringar ljus till dem som inte har det så bra. Tack vare lucia kan alla ha det trevligt en liten stund.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer? 

– Alla har sin egen historia, det är viktigt att lyssna, prata och förstå andras situation utan att döma någon.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag anmälde mig nu för andra gången som kandidat till Finlands lucia. Man måste tro på sig själv och inte ge upp, man kan försöka flera gånger. Jag är ett exempel på att det går att lyckas med det man vill bara man inte ger upp.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Jag blir färdig magister i vår och efter det vore det roligt att jobba i några år, helst som lärare. I Sverige finns massor av lediga lärarjobb, men jag vill stanna i Finland. I något skede vill jag också satsa på musiken och söka till någon musikskola.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag mår bra av att hjälpa andra, att prata med vänner som går igenom tuffa perioder. Musik gör mig jätteglad, både att sjunga och lyssna. Jag älskar att gå på konserter, musikaler eller opera – Trollflöjten av Mozart var den första operan jag såg och den har stannat i minnet, den är min favoritopera.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Man ska värna om miljön, gå, cykla eller åka kollektivt, inte överkonsumera utan minska på användningen av plast och onödiga produkter.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag tittar på Netflix, tar en varm dusch, lagar något gott att äta eller går ut på kafé med mina vänner.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag har inte alls tänkt på någon kampanj ännu, jag är fortfarande chockerad över att få vara en av kandidaterna. Men kampanjen ska nog ske på sociala medier och inte på papper, på mitt Instagramkonto och så kanske jag öppnar en egen Facebooksida för kampanjen.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 24 år.

Hemort: Vårdö på Åland, men är född i Stockholm.

Bor nu: I Åbo sedan drygt fem år tillbaka.

Gör: Studerar sista året religionsvetenskap vid Åbo Akademi.

Anmäld av: Jag anmälde mig själv, nu för andra gången. Jag har alltid tyckt så mycket om lucia och jag är fortfarande överraskad över att ha blivit utsedd till en av kandidaterna.

Musikintresse: Jag tycker om musik och sjunger i Florakören, jag tar också sånglektioner. Tidigare har jag spelat trumpet.

Andra hobbyer: Språk och andra kulturer intresserar mig, speciellt sådant som hör till judendomen. Jag studerar hebreiska på fritiden, det är inte ett så svårt språk bara man först lär sig alfabetet. Det kluriga är att skriftspråket saknar vokaler.

Läser just nu: Skriver på pro gradu-avhandlingen, så det blir mest facklitteratur.

Lagar helst i köket: Jag älskar kryddstark mat, som indiskt och pakistanskt. Jag äter vegetariskt, så maten bygger ofta på linser.

Instagram: @bettandiljaj

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning