Elina Grundström: Lappland lugnar pressetikens väktare

Ordföranden för Opinionsnämnden för massmedier Elina Grundström kopplar av med packning på ryggen och vandringskängor på fötterna.

Minst en gång per år laddar Elina Grundström batterierna på långvandring någonstans i närheten av sommarstugan i Kuusamo. I år blev det naturparken Hossa.

– Det var fantastiskt vackert och jag uppmanar att alla att åka dit genast! Nästa år får Hossa nationalparksstatus och då kommer det att vara fullt med folk, tipsar hon.

Grundström tillträdde som ordförande för Opinionsnämnden för massmedier ONM i årsskiftet, mitt i en medietid som ofta beskrivs som "turbulent" – fastän "orkan" kanske vore en mer rättvis jämförelse. Aldrig tidigare har intresset för medier, pressfrihet och information varit så stort, eller missförstånden så många. Falska nyhetssajter sätter griller i huvudet på mediekonsumenter och yttrandefriheten både misstolkas och ifrågasätts.

Det syns också på antalet klagomål som kommer in till ONM. Där de för tio år sedan var omkring hundra per år väntar man sig över sexhundra i år.

Det är Grundström visserligen glad över, eftersom det tyder på att mediekonsumenterna känner till ONM.

– Fenomenet falska nyhetssajter är stort, och de riktiga medierna svarar genom att allt tydligare luta sig mot journalistreglerna och sitt publicistiska ansvar. Även mediekonsumenterna har en ökad förståelse för ONM:s roll och uppdrag. Bara sällan få vi in klagomål om falska nyhetssajter som inte hör till ONM och därmed ligger utanför vår påverkningssfär.

En stor del av klagomålen är ändå sådana Grundström och hennes kolleger kallar för "protestklagomål" – där någon som anklagar medier för sakfel, felinformation och vilseledande rubricering när artikeln i själva verket presenterar en åsikt, inte fakta.

– Det är en intressant utveckling. Folk verkar ha allt svårare att acceptera olika synsätt. Man läser något som inte stämmer överens med ens egen världsbild och i stället för att konstatera att "jaha, den här personen tycker så här" vill man bevisa att personen har fel. Tyvärr fungerar ONM inte så. Vi ställer inte upp exakta regler om vad journalister får eller inte får skriva om utan är ett etiskt självreglerande verk som strävar efter att stärka journalisternas etiska tänkande, säger Grundström.

Många är också otåliga. I stället för att vända sig direkt till mediet och be om en rättelse eller lämna in ett debattinlägg, går man raka vägen till ONM.

– Ibland väntar de inte ens till nästa dag för att se om tidningen fört in en rättelse eller inte. Jag blir ganska förvånad över denna väldiga iver att söka efter fel. Det känns nästan som om en del efterlyser en stark formell domare som styrde över pressen.

Till de positiva överraskningarna i arbetet hör den stora mångfalden.

– Arbetet är förvånansvärt människonära och på vårt bord ligger människoöden och verkliga känslor, varje vecka. Även om vi inte kan ta upp alla fall till prövning, upplever jag att vi lyckats med att behandla alla de fall som kunde leda till ett fällande utlåtande. Det gäller särskilt fall där en person upplever att medierna kränkt hens personliga integritet.

Att många har svårt att acceptera ONM:s roll kan bero på det allmänna diskussionsklimatet på sociala medier, tror Grundström. På Facebook är man van vid att få uttala sig hur man vill och om vad man vill.

– En hel del klagomål beskyller medier för begränsning av yttrandefriheten då de exempelvis inte publicerar ett debattinlägg eller begränsar möjligheten att kommentera på nätet. Men att tidningarna själva väljer vilka debattinlägg man publicerar och bär sitt publicistiska ansvar är ju uttryckligen vad som avses med pressfrihet. Att man inte får publicera sig i en tidning är också ett märkligt problem i vår tid, då det är fritt fram för vem som helst att publicera sig på nätet.

När Grundström blev ordförande för opinionsnämnden för massmedier lade hon sin egen journalistiska karriär på is. Är det svårt att inte kunna kommentera dagspolitiken?

– Javisst. Särskilt när det gäller vårdreformen kliar det i fingrarna! Jag skulle gärna tycka till om allt möjligt, men låter bli eftersom jag tycker det skulle rimma illa med uppdraget som ONM:s ordförande.

Elina Grundström

Ålder: 53 år

Gör: Ordförande för opinionsnämnden för massmedier.

Bor: I Helsingfors.

Familj: Mannen Timo Kaartinen och två barn.

Bästa sommarmaten: Färskfångad fisk, grillad på sommarstugan i Kuusamo.

Min favoritplats i Sommar-Helsingfors: Strandpromenad i Eira och Ulrikasborg.

Transportmedel: Cykel.

Läser: Suomalaiset fasistit av Marko Tikka, Oula Silvennoinen och Aapo Roselius.

Mitt sommartips: Åk till Hossa.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning