Elever i Göteborg kan ha gifts bort

Bild: TT/JESSICA GOW

Många barn i Göteborg har inte återvänt till skolan efter sommarlovet. Flera av eleverna misstänks ha blivit bortgifta i föräldrarnas hemländer, rapporterar P4 Göteborg.

I Göteborg saknas minst nio barn i samband med terminsstarten, rapporterar P4 Göteborg.

Stadens skolor har fått i uppdrag att rapportera in hur många elever som inte kommit tillbaka efter sommarlovet. SVT Nyheter Väst uppger att så många som 30 barn är borta.

Katarina Idegård, Göteborgs stads samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, säger till SVT att skolan inte alltid vet "vad som ligger bakom att en elev saknas". Det är också svårt för socialtjänsten att göra något.

– Handläggarna kan försöka nå vårdnadshavarna för att höra hur barnen mår och var de är. Men lyckas vi inte så läggs utredningen ofta ner efter att en polisanmälan gjorts.

Skolorna i Norrköping har anmält att totalt 14 elever saknas. Sedan 2015 ska kommunens skolor rapportera till utbildningskontoret om elever misstänks ha förts bort.

– Det man kan tänka sig är att barnen kan ha blivit hemskickade på en uppfostringsresa eller för att giftas bort. Sedan kan det finnas andra skäl, som också är oroande utan att eleven är bortförd, säger Malin Gren Landell, sakkunnig på utbildningskontoret, till Norrköpings Tidningar.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning