Elefanter på marsch mot stan engagerar miljoner

Bilder på de vilande elefanterna, inte långt från miljonstaden Kunming, har lyft den vandrande flockens stjärnstatus. Bild: Yunnans räddningstjänst/AP/TT

Varför en flock vilda elefanter plötsligt började vandra en hittills 50 mil lång marsch genom sydvästra Kina är ännu inte fastställt. Ingen vet heller riktigt vart de är på väg. Men miljoner följer nu elefantflockens vandring via en statlig livesändning.

Sändningen visar hur flocken plöjer genom bostäder, lador och grödor i Yunnan-provinsen. Bilder på flocken när den vilar har gjort elefanterna till internationella superstjärnor, med hundratals miljoner inlägg tillägnade dem på sociala medier.

Elefantflocken, som består av tre kalvar och tolv fullvuxna individer befarades under förra veckan ha siktet på miljonstaden Kunming. När bara kilometer skilde flocken från stadslivet skärmade en lastbilskonvoj av vägen, i hopp om att styra de väldiga djuren till mindre befolkade områden.

Människor har på grund av elefanterna tvingats evakuera och myndigheter uppmanar ortsbor som fortfarande befinner sig i närheten av flocken att inte förvara majs eller salt utomhus, eftersom elefanterna kan lockas dit. Hittills beräknas elefantmarschen ha orsakat skador för flera hundra tusen euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning