Elefanter hotar världens största flyktingläger i Bangladesh

Elefanter är ett stort hot mot boende i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. Bild: TT/Ingela Landström

Fler än 500 elefantvakter arbetar på helspänn i Kutupalong flyktingläger i södra Bangladesh, för att skydda 1,1 miljoner flyktingar från ett av världens största djur. 13 personer har redan fallit offer för elefanter.

– Vi sitter i tornen varje natt för att vara beredda när de kommer, säger elefantvakten Moni Ahmed.

Stora torn av bambu sticker upp i det kulliga landskapet. De står mellan tusentals skjul och tält, byggda av presenning och plåt. I tornen står ett par män iklädda blå t-shirtar och spejar ut över landskapet efter elefanter, som är ett stort hot mot de boende, i Kutupalong flyktingläger i södra Bangladesh.

– Sedan jag började har vi haft två elefantattacker i lägren, berättade Moni Ahmed, elefantvakt, för TT vid ett tidigare besök i lägret.

Moni Ahmed, elefantvakt vid världens största flyktingläger. Bild: Troy Enekvist/TT

Bor i naturreservat

I Kutupalong, som är beläget mellan Cox's Bazar och Teknaf i Bangladesh, lever rohingyer som flytt våldet i sin hemstat Rakhine i Myanmar. Sedan augusti 2017 har över 700 000 rohingyer flytt till Bangladesh. FN har kallat det våld som militär och polis i Myanmar utsatt rohingyerna för ett typexempel på etnisk rensning. Myanmariska myndigheter hävdar att de har handlat mot terrorister.

Omkring 1,1 miljoner människor bor i lägren, som restes i vad som tidigare var ett skogsbeklätt naturreservat. Platsen var hem åt många vilda djur, men är nu nästan helt trädfri. Eftersom lägren ligger mitt i elefanternas naturliga migrationsväg mellan olika betesmarker så kommer de i bland in i lägren. 13 personer i lägren dödats av elefanter under de senaste sex månaderna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Moni Ahmed arbetar i ett team med sex andra elefantvakter för organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN).

– När vi ser en elefant ropar vi ut i högtalare för att göra folk beredda. Sedan hjälps vi åt att jaga bort elefanten med hjälp av rep och genom att skrämma dem med ljud, säger Moni Ahmed.

Totalt jobbar det 570 IUCN-utbildade elefantvakter i lägren. Det finns 95 torn på olika platser som de spanar från.

Skada för elefanterna

Flyktinglägren har även orsakat elefanterna stor skada. Elefanterna är utrotningshotade och lider stor skada när dess betesmark försvinner. Totalt uppskattas det bara finnas 268 vilda elefanter i Bangladesh, och enligt en rapport från IUNC bor ett 30-tal av elefanterna i området kring flyktinglägren.

Raquibul Amin, Bangladesh representant för IUCN, berättar för Reuters att det är oklart vilken inverkan lägren kommer att ha på elefanterna på längre sikt.

– Kanske kan vi hitta en alternativ väg för elefanterna att korsa lägren, säger Raquibul Amin.

De över 1,1 miljoner rohingyaflyktingarna i södra Bangladesh har byggt sina hus på elefanternas migrationsväg. Det finns en ständig risk att elefanter kommer in i lägren. Bild: Troy Enekvist/TT

Minoritetsfolket rohingya har av FN beskrivits som en av världens mest förföljda folkgrupper. Det är en muslimsk folkgrupp i Myanmar (Burma), där majoriteten av befolkningen är buddhister. I Myanmar lever rohingyer som statslösa utan medborgerliga rättigheter.

De flesta rohingyaflyktingarna som befinner sig i Bangladesh kommer från delstaten Rakhine och flydde i augusti–oktober 2017. Sedan augusti 2017 har över 700 000 rohingyer flytt till Bangladesh enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Totalt bor det över 1,1 miljoner rohingyer i flyktinglägren runt Cox's Bazar enligt bangladeshiska myndigheter. Det inkluderar de som flytt under tidigare våldsvågor mot rohingyer i Myanmar.

Källa: FN

Asiatisk elefant är aningen mindre än den afrikanska och lever i uteslutande i skogen.

Det finns uppskattningsvis mellan 26 000 och 33 000 vilt levande asiatiska elefanter.

Det stora problemet för de asiatiska elefanterna är att livsutrymmet krymper i snabb takt, vilket skapar konflikter med lokalbefolkningen. Asiatiska elefanter dödas ofta för att småbönder vill skydda sina grödor.

Källa: WWF

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning