102 evakuerade har anlänt till Finland i dag – minst en död i eldstrid på Kabuls flygplats

En amerikansk soldat på Kabuls flygplats Hamid Karzai. Bild: Nicholas Guevara/USA:s marinkår/AP/TT

Finland har hittills evakuerat sammanlagt 140 personer från Afghanistan. Av dem har 102 personer anlänt till Finland i dag, meddelar inrikesminister Maria Ohisalo.Minst ett liv krävdes då afghanska vaktposter under natten anfölls vid Kabuls flygplats, skriver tyska militären på Twitter.

Okända gärningsmän gick till attack vid Norra grinden på flygplatsen i Kabul tidigt på morgonen, skriver tyska militären. Förutom afghaner deltog tyskar och amerikaner i eldstriden. En afghan dödades och tre skadades, inga utländska personskador rapporteras.

Finska försvaret skriver på Twitter att den finländska specialtrupp som sänts till flygfältet inte var delaktig i eldstriden, och att arbetet fortsätter. De finländska soldaterna anlände till Kabul på lördagen för att bistå och trygga de tjänstemän som arbetar med att genomföra evakueringarna till Finland.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sade vid de pågående ambassadörsdagarna på måndagen att Finland nu evakuerat 140 personer från Afghanistan. 102 evakuerade har på måndagsmorgonen anlänt till Finland, sade inrikesminister Maria Ohisalo vid en pressträff på måndagen.

De afghaner som nu anlänt inkvarteras vid flyktingförläggningar i väntan på uppehållstillstånd och kommunplatser. De behöver inte genomgå någon asylprocess utan kommer att beviljas fyraåriga uppehållstillstånd på humanitära grunder.

Finland evakuerar finska medborgare, afghaner som bor permanent i Finland samt lokalt anställda, också för EU och Nato. Finland har räknat med att i det här skedet evakuera sammanlagt 240 personer.

Kaos på flygplatsen

Norra grinden, där nattens eldgivning skedde, leder till den militära delen av Kabuls flygplats, den halva som fortfarande hålls och bevakas av USA-ledda styrkor. Det är där västvärldens evakueringsflyg fortfarande kan landa och lyfta.

Den södra, civila delen av flygplatsen kontrolleras av talibanerna. Där har flygtrafiken varit extremt liten sedan maktskiftet för en vecka sedan.

Men många som vill fly talibanerna dyker ändå upp på flygplatsen, vilket lett till kaotiska scener den gångna veckan. Det har även drabbat västmakternas personal och deras afghanska lokalanställda, som har haft svårt att ta sig igenom kalabaliken och in till de USA-kontrollerade flighterna.

Vill inte förlänga

I helgen utspelade sig dramatiska scener, då folkmassor pressades mot flygplatsens murar i gassande hetta till dess att flera människor klämdes ihjäl. Sammanlagt har minst 20 personer enligt Natouppgifter dödats i och omkring flygplatsen, som är döpt efter den förre presidenten Hamid Karzai.

USA:s president Joe Biden har lovat att evakuera de lokalanställda som varit USA trogna, en operation som väntas omfatta tiotusentals personer. Samtidigt har USA satt den 31 augusti, alltså nästa tisdag, som sista dag för militär närvaro i Afghanistan.

– De vill evakuera 60 000 personer mellan nu och månadsskiftet. Det är matematiskt omöjligt, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell till nyhetsbyrån AFP i helgen.

Talibankällor säger till nyhetsbyrån Reuters att det nya styret inte tänker förlänga tidsfristen in i september. Men de säger också att inga västerländska representanter ännu har signalerat att de vill ha mer tid.

Från resten av landet är uppgifterna knapphändiga efter talibanernas maktövertagande. Men Reuters har ringt runt till sjukhus i ett antal städer. Ingen av de läkare som nyhetsbyrån pratat med har hört talas om några våldsutbrott eller strider sedan i torsdags.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning