Eldriven Jaguar årets bil i Europa

Jaguar Land Rovers designchef Ian Callum sken som en sol när han poserade med Årets Bil-pokalen på bilsalongen i Genève. Bild: Bo Ingves

När elbilen Jaguar I-Pace valdes till Årets Bil i Europa på måndagen i samband med bilmässan i Genève var det med minsta möjliga marginal. I själva omröstningen låg bilen jämnt med den lilla sportbilen Alpine A110. Det som avgjorde var hur jurymedlemmarna i de olika länderna hade rankat de två bilarna.

Alpine A110 appellerade i stora drag främst till de mellaneuropeiska länderna medan i-Pace gillades mera i ringen av länder i periferin. Den finländska domaren Velimatti Honkanen från Tekniikan Maailma gav båda bilarna två poäng. Bästa bil enligt honom var Citroën C5 Aircross som han gav sju poäng.

På tredje plats kom Kia Ceed på 247 poäng, alltså endast tre poäng efter segderduon, medan Ford Focus blev fyra på 235 poäng. Det var med andra ord en oerhört jämn tävling. Femma blev Citroën C5 Aircross på 210 poäng, sexa Peugeot 508 och sjua Mercedes-Benz A.

Juryn, 60 motorjournalister från 23 europeiska länder, hade alltså ett brett urval av olika typers bilar att välja mellan. Varje jurymedlem har sammanlagt 25 poäng att dela ut till minst fem av bilarna med maximalt 10 poäng till en och samma bil.

Alpine är en bil som inte säljs i Finland, men som en renodlad liten sportbil lär den vara toppen.

– Den är så rolig på vägen att vissa muskelbilars gloria bleknar. Mina knappa poäng beror på att den i alla fall är en marginalbil som säljs på begränsade marknader, säger Honkanen.

Ian Callum, Jaguar Land Rovers designchef, tog emot priset i Genève var han synbart glad över utmärkelsen, speciellt som det var första gången för Jaguar.

– Det har varit ett drömjobb att få designa den här bilen som är byggd på en mycket flexibel plattform. Jag har jobbat i branschen i 40 år, och för mig personligen har det här varit den mest spännande bilen att utveckla, sade då han tog emot pokalen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03