Elbolag pekas ut som ansvarigt för Kaliforniens dödligaste brand

Resterna av nedbrunna hus i staden Paradise, Kalifornien. Arkivbild. Bild: Noah Berger/AP-TT

85 personer dog och 18 000 byggnader förstördes i den förödande branden i Kalifornien.

Camp fire, som rasade i Kalifornien i höstas, blev den dödligaste och mest destruktiva branden i den amerikanska delstatens historia. Nu står det klart att den orsakades av ett stort elbolag, enligt brandskyddsmyndighet Cal Fire.

– Efter en mycket noggrann och grundlig utredning har Cal Fire slagit fast att Camp fire orsakades av elledningar som ägs och drivs av Pacific Gas and Electricity, skriver Cal Fire i ett pressmeddelande.

Camp fire startade på morgonen den 8 november 2018 nära samhället Pulga i norra Kalifornien. När den väl var släckt några veckor senare hade branden bland annat kostat 85 människor livet och förstört drygt 18 000 byggnader.

Pacific Gas and Electricity har länge pekats ut som ansvarigt för Camp fire och bolaget har ansökt om konkursskydd i sviterna av branden.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46