El Paso-skyttens mor ringde polis före dådet

Demonstrationer för skärpta vapenlagar i El Paso i Texas, där en 21-årig man sköt ihjäl 22 på en stormarknad i helgen. Bild: Andres Leighton/TT-AP

Mamman till den 21-årige man som gripits för helgens masskjutning i El Paso i Texas var bekymrad för sin son.

Veckorna före dådet kontaktade hon polisen i Allen i Texas och luftade sin oro över att sonen ägde automatliknande skjutvapen, hans ringa erfarenhet av sådana vapen och hans (brist på) mognad, rapporterar nyhetskanalen CNN med hänvisning till familjens advokat.

Modern ska dock inte ha uppgett sonens namn. Hennes samtal kopplades till en polis som arbetar med allmänhetens säkerhet. Denne ska ha sagt till henne att sonen har laglig rätt att köpa vapen och ställde inte ytterligare frågor innan samtalet avslutades.

21-åringen beskrivs som en enstöring som försökte bestämma sig för vad han skulle göra härnäst, om han skulle läsa på universitet, söka sig till militären eller börja jobba. Han misstänks ha publicerat ett främlingsfientligt manifest, med extra udd mot latinamerikaner, kort före masskjutningen på en stormarknad som tog 22 liv.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning