Ekberg förnyades men behåller stilen

Nytt i gammal stil. Att trafiken kring buffébordet skulle fungera smidigare var en av målsättningarna med renoveringen och där tycker företagaren Maj-Len Ekberg att man har lyckats bra. Bild: Evy Nickström

När Helsingfors äldsta kafé i somras renoverade sina lokaler på Bulevarden var en av utgångspunkterna att Ekbergs stämning inte får förändras. Men buffébordet, akustiken, ventileringen och gardinerna är nya.

Vid första anblicken ser allt ut som vanligt när man stiger in i anrika Café Ekberg på Bulevarden i centrala Helsingfors. Men tittar man närmare inser åtminstone stamkunderna att disken, vitrinerna och buffébordet är förnyade och att de gamla borden och stolarna är radade i en lite annan ordning.

– Vi gjorde en stor renovering i kafésalen under de två veckor som kaféet var stängt efter midsommar. Orsaken till renoveringen var att förbättra kundupplevelsen samtidigt som det var viktigt att spara den gamla själen, berättar kundansvariga Sanna Jokinen på Ekberg.

Många av förändringarna har skett i taket, som har målats i mera blåa nyanser och försetts med skivor som ska dämpa bullret. Bättre belysning och högtalare har också installerats, även om de gamla taklamporna hänger kvar.

– Ljudnivån blev tidigare hög när många människor pratade samtidigt och det har vi nu åtgärdat. Gardinerna är också nya, säger Jokinen.

Gammalt familjeföretag

Ekberg är ett familjeföretag som nu drivs av femte generationen Ekberg. För tillfället fungerar Maj-Len Ekberg som vikarierande chef för företaget medan dottern Nina Ekberg-Tkaczick är föräldraledig och hemma med följande generation.

– Vi planerar att arrangera programkvällar på kaféet i framtiden, det kan handla om diskussionskvällar om aktuella böcker med författare. Men de ska vara öppna för allmänheten, privata föreställningar hänvisar vi till festvåningen en trappa upp, säger Maj-Len Ekberg.

De olika säsongerna är viktiga i kafévärlden och hos Ekberg är jul, påsk och examenstider klara försäljningstoppar. Visst tar man fram specialbakelser till högtider som svenska dagen och amerikanska halloween och alla hjärtans dag, men de är försäljningsmässigt inga stora produkter.

– Vi satsar mycket på olika säsonger, just nu är det svamppajer och bakelser med bär som gäller. En nyhet på menyn är en vegankaka som görs med säsongens fyllning, i våras var det rabarber, nu görs den på äpple, berättar Ekberg.

Mera salt än sött

Maj-Len Ekberg har följt med hur trenderna inom kafébranschen har förändrats under de gångna årtiondena. När man tidigare dukade upp sju sorters kakor och allt som serverades skulle vara sockersött vill allt flera i dag äta salta rätter också till kaffet.

– Numera beställer man gärna en bit salt paj först och tar kanske sedan något sött till efterrätt. Bullakransarnas tid är definitivt förbi, inte ens äldre personer insisterar längre på att det måste finnas en bullakrans på kaffebordet.

De pågående trenderna med så lite socker eller fett eller vitt mjöl eller vad det nu råkar vara för stunden kommer bageriet inte att haka på.

– När man vill njuta av något gott ska man satsa på äkta råvaror som smör och grädde. Vi bakar allt för hand och av äkta råvaror här i vårt eget bageri. Och vi använder riktigt smör och grädde och riktiga ägg.

Bageriet ligger i samma hus som kaféet, strax bakom väggen. Här börjar arbetsdagen redan klockan fyra på morgonen, då de första bagarna anländer för att baka dagens bröd och semlor och grädda bullar.

– Vi har alltid bakat vårt bröd själva, men också bakelserna har blivit en allt viktigare del, berättar Jokinen.

Bageriet har verkat i 101 år i samma lokaler och det syns bland annat i slitna dörrkarmar, som fått sig en och annan skråma av vagnar med bakplåtar som skjutits i de trånga korridorerna. Naturligtvis har utrustningen moderniserats under årens gång, man har installerat nya ugnar och jäsningsskåp, men på golvet ligger fortfarande samma åttkantiga kakelplattor som funnits där sedan huset blev klart 1915.

Det som i folkmun kallas Café Ekberg består egentligen av flera verksamhetsområden, förutom kaféet på Bulevarden 9 finns också bageri, konditori, catering och festvåningen Ekberg Extra.

Företaget är grundat 1852 och är därmed Helsingfors äldsta aktiva bageri och kafé. Fram till år 1915 verkade kaféet på Alexandersgatan 52, där Stockmann i dag står.

Napoleonbakelsen är det mest sålda bakverket på Ekberg, men "en kopp kaffe" är fortfarande bästsäljaren.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning