EK: Företagen missnöjda med budgetförhandlingarnas resultat

Jyri Häkämies, vd för Finlands näringsliv EK. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finlands näringsliv EK har undersökt företagens belåtenhet med regeringens sysselsättningsåtgärder som togs fram under budgetförhandlingarna. Företagen är missnöjda, men Sanna Marins (SDP) regering får ändå bättre betyg än Antti Rinnes (SDP).

Enligt 31 procent av företagarna uppmuntrar regeringens budgetförslag varken till tillväxt, investeringar eller sysselsättning. 4 procent anser det motsatta. Det framkommer i Finlands näringsliv EK:s färska enkät.

Dessutom har företagens förtroende för regeringen försvagats under den senaste månaden till följd av såväl budgetförhandlingarna som den offentliga diskussionen.

– De offentliga finanserna oroar företagarna och man förväntade sig vassare beslut gällande åtgärder som förbättrar sysselsättningen. Också för de lokala avtalens del var förväntningarna höga, men ärendet sköts fram till slutet av mars, säger Jyri Häkämies, vd för EK, i ett pressmeddelande.

Av företagen uppger 73 procent att deras tilltro till regeringens förmåga att främja företagsamhet är svag eller mycket svag. För en månad sedan var motsvarande siffra 56 procent.

Däremot får den nuvarande regeringen bättre betyg än Antti Rinnes (SDP) regering fick i september 2019. Då bedömde hela 89 procent regeringens företagspolitik som svag.

Enligt undersökningen uppger färre företagare än tidigare en rädsla för att gå i konkurs. För en månad sedan uppgick andelen till 8 procent, medan motsvarande siffra nu ligger på 4 procent.

56 procent av företagarna uppger att de nu har alla sina anställda i arbete. Elva procent av dem bedömer att de måste utöka personalstyrkan.

Enkäten besvarades av 1 154 företagare och företagsledare mellan den 17 och 18 september 2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning