Ejdern tog våren med sig

VÅRTECKEN. Årets första ejdrar sträckte förbi Hangö fågelstation redan den 17 februari, tidigare än en enda gång under de sex senaste åren.Bild: Heikki Eriksson

De första flyttfåglarna har spanats in vid sydkusten. Ejdern och sånglärkan har nått Hangö, rapporterar fågelskådarna.

Våren kom före sportlovet, åtminstone om man tar de första flyttfåglarna för tidiga vårtecken. Fågelskådare i Hangö spanade in både vårens första ejdrar, en guding och en åda. De sträckte förbi Hangö fågelstation på Tulludden på onsdagen, uppger Helsingforstraktens ornitologiska förening.

Samma morgon spanades den första flyttande sånglärkan in i Hangö. Men precis som en svala inte gör någon sommar garanterar den första lärkan inte heller att våren är här på riktigt. Tvärtom är de allra första lärkorna nästan dumdristiga opportunister, som ofta får vända söderut vid första svårare köldknäpp eller snöfall.

Även om det är en fördel behöver man inte vara i Hangö för att uppleva tidiga flyttfåglar i Nyland i år. Det milda vädret och de sydliga vindarna har lockat ett antal skogsduvor och snösparvar till sydkusten. Fiskmåsar, som tillbringat vintern lite längre bort, har samlats i tiotal i Helsingfors.

Om det milda vädret håller i sig väntas fler flyttfåglar sträcka in. Råka och tofsvipa hör till de arter som kommer allra tidigast.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00