EIF:s vd om ekonomin: "Om laget tar sig till ligan fixar ledningen pengarna"

Viktor Limnell, Johan Estlander och de övriga EIF-spelarna har haft många orsaker att jubla den här säsongen Bild: Lina Enlund

Vd och manager Peter Haglund säger att det finns ekonomiska resurser för EIF att spela i ligan nästa säsong och att Centrumplan i Ekenäs kommer att hålla måttet för ligafotboll.

Trots att Ekenäs IF:s ekonomi varit rätt ansträngd de senaste åren säger Peter Haglund, vd för Ekenäs Idrottsförening Ab och manager för herrarnas representationslag, att klubben kommer att ha råd att spela ligafotboll nästa säsong om laget fixar avancemang.

– De skulder vi har för tillfället är inte oöverkomliga. Det handlar om någon tiotusen euro, säger Haglund.

Efter två förlustbringande år där Ekenäs Idrottsförening Ab gjorde förlust på sammanlagt 130 000 euro blir det cirka 23 000 euro plus under strecket för år 2017.

– Ett första år i ligan behöver inte vara mycket dyrare än att spela i division 1. Division 1 är en rätt dyr serie för en liten klubb så det gäller hela tiden att hålla fötterna på jorden och vara noggrann med pengarna, säger Haglund.

Ekenäs Idrottsförening Ab har haft en del obetalda skatteskulder de senaste åren och för tillfället ligger skattekontot cirka 15 000 på minus. Därför är det ingen överraskning eller hemlighet att EIF gärna hittar en ny stark huvudfinansiär i form av en stor sponsor eller en större ägare i klubben. För tillfället är centralstyrelsen den största aktieägaren i bolaget.

– Självklart tar vi emot en stark finansiär med öppna armar. Skulderna är i dagsläget så små att man nästan får börja från tomt bord, säger Haglund.

Ekenäs Idrottsförening Ab:s omsättning steg från 200 000 euro 2016 till 300 000 euro 2017 och för att laget ska kunna spela i ligan kärvs ytterligare resurser.

Haglund räknar med att en investering på 100 000 euro per år skulle vara bra för klubben om EIF fortsätter i division 1 nästa säsong medan det behövs "lite mera pengar" för spel i ligan.

Haglund säger att en ligaplats inte bara är viktig för EIF som klubb utan för Ekenäs och hela Raseborg.

– Det skulle vara viktigt för näringslivet i regionen och bra pr för staden. Handbollen har ett bra uppsving, Oliver Helander är på gång så en ligaplats skulle sitta bra.

Och ekonomin ska inte vara ett hinder för att EIF spelar i ligan nästa säsong.

– Om laget tar sig till ligan fixar klubbledningen pengarna. EIF har ekonomin för att ta steget upp till ligan, lovar Haglund.

– Vi siktar på att ta oss till ligan men det är ingen katastrof om vi inte gör det.

Små förbättringar på Centrumplan

EIF:s ligaplats kommer enligt Haglund inte heller att falla på att lagets hemmaplan, Centrumplan, inte skulle hålla måttet för ligafotboll.

– Det är klart att det måste göras en del förbättringar men det handlat om småsaker. Vi kommer att kunna spela med undantagstillstånd de första åren, säger han.

– Gräset är nytt och läktarna nya. Vi har för tillfället inte de 500 platser under tak som man måste ha i ligan men det går att lösa. Jag är säker på att staden är välvilligt inställda till att öka mängden platser under tak om vi tar oss till ligan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning