Egyptiska medier ointresserade av Mursis död

Demonstrationer för Muhammad Mursi i Istanbul i tisdags. Bild: Emrah Gurel/TT-AP

Han hölls isolerad i fängelset och nekades läkarvård. Egyptens förste demokratiskt valde president Muhammad Mursis plötsliga död, troligen orsakad av en hjärtattack, har skapat upprördhet i Egypten.Dödsfallet har skapat rubriker världen över men i de hårt statskontrollerade egyptiska medierna är rapporteringen som en bisats.

– Det är väldigt låg bevakning. Medierna nämner inte ens att han har varit president. Det verkar som att alla medier har fått en mall och publicerat därefter, säger en egyptisk journalist som nyhetsbyrån TT har talat med.

Av rädsla för repressalier vill journalisten inte uppge sitt namn.

Det var från sin inglasade bur i domstolen i Kairo som Muhammad Mursi fick tillstånd att tilltala rätten under en domstolsförhandling. Det gjorde han i fem minuter – och föll sedan ihop på golvet.

Kräver utredning

Den 67-årige ledaren för Muslimska brödraskapet i Egypten, som drygt ett år efter att han valts till president 2012 störtades av militären och åtalades för bland annat spioneri och mord, förklarades inom kort död på sjukhuset.

I nästan sex år satt Mursi nästan totalt isolerad i Torafängelset i Kairo. Han fick bara träffa sin familj tre gånger, och förvägrades tillräcklig sjukvård trots sin dåliga hälsa, enligt Amnesty International.

Amnesty och Human Rights Watch – liksom FN – kräver nu en oberoende utredning av Mursis död.

Men även om de egyptiska medierna är tystlåtna bubblar indignationen på sociala medier.

Pekar ut al-Sisi

Tv-profilen Moataz Matar, som leder ett program på den oppositionella tv-kanalen al-Sharq med säte i Turkiet, har på Twitter aviserat en "dag av ilska".

"Gör onsdag den 19 juni 2019 till en officiell dag av ilska, sedan Arabrepubliken Egyptens legitima president lämnat oss", skriver Matar på sitt Twitterkonto, som följs av över en miljon människor.

Han avslutar med taggen "Sisi dödade Mursi" – en anklagelse riktad direkt mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Den egyptiske journalisten säger också till TT att landets invånare ser tecken i expresidentens död.

– Folk ser Mursis dramatiska död som ett bevis på den totala underlåtenheten av regimen att ge fångar adekvat medicinsk vård i fängelset.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning