Egyptisk journalist dök in i det finländska samhället: Kvällstystnaden chockerade!

Moustafa Daly är skeptiskt inställd till att den finländska skolan tillåter småflickor att bära hijab i skolan. Han är egyptisk journalist vid livsstilsmagasinet Cairo Scene och bekantade sig med arbetet vid HBL:s redaktion en arbetsdag under den gångna veckan.Bild: Cata Portin

Naturen, sammanhållningen i familjen och beslutsfattarnas vilja att engagera folk i gemensamma beslut är saker som imponerar på egyptiske Moustafa Daly. Han är en av sexton unga utländska journalister som gått en intensivkurs i hur det finska samhället fungerar.

– Den största chocken för mig var nog hur tyst det blir på gatorna här om kvällen, alla butiker stänger senast vid nio eller redan ännu tidigare. I Egypten är det vanligt att vi går ut och äter först vid elvatiden på kvällen, säger Moustafa Daly.

Han är journalist vid livsstilsmagasinet och webbtidningen Cairo Scene, som utkommer på engelska. Nu deltar han i det tre veckor långa Foreign Correspondent-programmet som Utrikesministeriet ordnar för journalister från Mellanöstern, Afrika och Amerika. Han är den enda deltagaren från Egypten. Under de gångna veckorna har han dagligen fått information och insikter om hur annorlunda det finska samhället fungerar jämfört med hans eget hemland. Ja, det mesta är till Finlands fördel, speciellt gillar han öppenheten i beslutsprocessen och den insyn var och en har.

– I programmet ingår studiebesök vid ministerier, stadshus, skolor, arbetsplatser, nyhetsredaktioner och andra viktiga instanser. På varje ställe ser jag hur saker kunde skötas bättre i Egypten. Jag gör anteckningar i min dator och snart får jag sortera mina intryck och se hur jag på bästa sätt kan föra all kunskap vidare. De egyptiska beslutsfattarna är nog inte öppna för dialog och journalister och medborgare har ingen insyn i hur besluten fattas. Ingen kommer att lyssna på mig om jag säger rakt ut hur saker borde ordnas, säger Daly.

Hijab är inte bara en huvudduk, med beslutet att bära den kommer också en rad andra restriktioner, som att man inte ska ha för tajta jeans eller leka tillsammans med pojkar.

En större intervju har Moustafa Daly gjort i Finland, med en irakisk man som har fått flyktingstatus och tillfälligt uppehållstillstånd. Den kommer han att publicera i Cairo Scene när han kommer hem igen.

– Mannen blev jagad och misshandlad av IS-trupper, men lyckades fly till Finland, och här har han blivit väl bemött. Jag kommer att beskriva Finland genom hans upplevelser och erfarenheter, säger Daly.

Skriver om kvinnliga rättigheter

Hemma i Kairo bevakar han allt från mode och mat till konst och kultur. Men de två ämnen som Moustafa Daly helst skriver om tangerar politik, nämligen kvinnliga och mänskliga rättigheter.

Han blev lite beklämd när gruppen besökte en skola i norra Helsingfors förra veckan och han noterade att en handfull småflickor tilläts gå klädda i hijab i skolan.

– De var alldeles för unga för att ha hijab, bara 7–9-åringar. I Egypten använder inte flickor hijab förrän de kommer i puberteten och numera är det vanligt att familjer i den välutbildade medelklassen låter flickorna bestämma själva efter att de har fyllt 20 år. Hijab är inte bara en huvudduk, med beslutet att bära den kommer också en rad andra restriktioner, som att man inte ska ha för tajta jeans eller leka tillsammans med pojkar, förklarar Daly.

Han förstår att lärare och rektorer menar väl när de säger att alla skolflickor har friheten att själva välja hur de går klädda i skolan. Men Daly menar också att friheten kan missbrukas av fäder och andra patriarkala ledare i släkten som tvingar för unga flickor att bära hijab innan de själva inser konsekvenserna av beslutet. Har man en gång börjat klä sig i slöja är det inte så där bara att lämna bort den.

Han kommer själv från en muslimsk medelklassfamilj med liberal världssyn, hans mamma bär hijab men systern har valt att inte göra det.

Sammanhållning inom familjen

De utländska journalisterna har också fått bekanta sig med familjelivet i Finland, då de under ett veckoslut har varit placerade i vanliga familjer. Daly tillbringade ett veckoslut i en typisk finländsk fyrapersoners familj där idrott var en naturlig del av vardagen. Han var speciellt imponerad av den varma och nära sammanhållningen inom familjen, närheten till naturen och den tämligen höga standarden på bostadshuset.

– Finländarna har ju rykte om sig att vara kalla och ogästvänliga, men så var det inte alls. Familjen poängterade hur viktigt det är att man äter åtminstone en gemensam måltid tillsammans varje dag och när den 12-åriga sonen hade ishockeymatch kom inte bara den egna familjen utan också andra släktingar till ishallen för att heja på laget, det var fint! Sådan sammanhållning har vi inte hemma.

Besöket i ishallen var annars en helt ny upplevelse för Moustafa Daly, som inte har någon tidigare erfarenhet av vinter och snö i allmänhet eller ishockey i synnerhet. Han frös så att tänderna skallrade i ishallen, trots den uppmuntrande atmosfären.

Nu går Dalys tre veckor långa vistelse i Finland mot sitt slut och han har mobilen och datorn full med foton, upplevelser och nya insikter. Han vill gärna komma tillbaka på besök en dag.

– Jag har läst internationell business på universitet i Kairo, men jag saknar högskolestudier i journalistik och den saken hoppas jag kunna åtgärda i Stockholm, där de har ett bra program på engelska. Kanske jag redan nästa år ska söka dit och om jag studerar i Stockholm ska jag definitivt komma och hälsa på de vänner jag fått här i Finland.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00