Egentliga Finland åter i spridningsfasen – restriktionerna skärps

För första gången sedan i maj är Egentliga Finland tillbaka i epidemins spridningsfas. Ett kriterium för det är att fler är inlagda på sjukhus än i accelerationsfasen. Arkivbild. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Distansjobb rekommenderas i Egentliga Finland. Skolorna inleder hösten med närundervisning, men med munskydd från årskurs fyra. Och överläkarens uppmaning lyder: Besök inte barer och festivaler!

Egentliga Finland är tillbaka i epidemins spridningsfas, konstaterade landskapets coronasamordningsgrupp på tisdagen. Senast landskapet var i spridningsfasen var i maj.

Det betyder att distansjobb rekommenderas både i den privata och i den offentliga sektorn. Där distansjobb inte är möjligt ska luncher och kaffepauser ordnas smittsäkert.

I spridningsfasen råder en sträng rekommendation att använda munskydd. Skydd ska då användas i kollektivtrafiken, i offentliga lokaler och på arbetsplatser om flera personer arbetar i samma rum.

Munskydd från årskurs fyra

Skolor och andra utbildningar kan inleda hösten med närundervisning, men i all närundervisning från årskurs fyra och uppåt rekommenderas munskydd. De enskilda kommunerna kan dock anpassa direktiven till sin situation.

Coronasäkra grupphobbyer får fortsätta, men arrangörerna måste se till att munskydd används och säkerhetsavstånd hålls.

Skärpta restaurangrestriktioner?

Regionförvaltningsverket filade under tisdagen på hur de skärpta begränsningarna för offentliga och privata lokaler, till exempel kundutrymmen, ska utformas. De begränsningarna börjar gälla på onsdag.

Direktör Heikki Mäki vid regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland säger att verket dessutom rekommenderar att regeringen senare i veckan beslutar om skärpta restaurangrestriktioner för Egentliga Finland.

Aura ås stränder i Åbo är en av platserna där coronaviruset sprids bland unga, säger överläkare Esa Rintala vid ÅUCS. Bild: Mikael Piippo/SPT

Unga på sjukhus

Skälet till att Egentliga Finland växlar upp från accelerationsfasen till spridningsfasen är att landskapet nu uppfyller alla kriterier för den allvarligare fasen – i de flesta fall med råge.

Antalet nya smittfall är kring 100 per dag, vilket är en hög siffra för hela pandemitiden.

Antalet insjuknade i covid-19 som behöver sjukhusvård har ökat. I måndags vårdade Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) 11 coronapatienter. Ingen av dem behövde dock intensivvård.

– Bland coronasjukhuspatienterna finns unga vuxna som är friska i grunden men som nu behöver sjukhusvård, säger överläkare Esa Rintala vid ÅUCS.

Förra veckan var 7 av 12 som vårdades på sjukhus 35 år eller yngre.

På SPT:s fråga om det finns tecken på att deltavarianten orsakar allvarligare sjukdomsförlopp hos unga än de andra virusvarianterna svarar Esa Rintala att problemet är den enorma smittspridningen bland unga.

– Bland de smittade finns alltid de som får ett värre sjukdomsförlopp. Och de som är smittade kan sprida viruset vidare till personer i andra åldersgrupper där det finns personer som är extra känsliga för smittan, betonar han.

"Undvik barer och fester!"

Majoriteten av de nya coronafallen gäller personer i åldern 15–29 år. I de allra flesta fallen handlar det om deltavarianten av viruset.

– Deltavarianten sprider sig som en löpeld. Vår laboratoriekapacitet har tidvis varit ansträngd. Det handlar nu om 20–30-åringarnas epidemi. Viruset sprider sig bland annat vid festivaler, vid umgänge vid åstranden och på fester i sommarstugor, säger Rintala.

Rintala menar att det nu inte är läge att besöka barer, nattklubbar eller festivaler. Studerande ska också undvika att ordna egna fester.

På måndagen var landskapets incidens 174. Veckan innan var den 104. Ett av kriterierna för spridningsfasen är att incidensen är 25–50 minst två veckor i rad.

I Åbo är incidensen drygt 250.

5,1 procent av coronatesterna i landskapet är positiva, enligt de senaste siffrorna. Gränsvärdet för spridningsfasen är 2 procent.

Den senaste veckan har smittspårningen lyckats i endast 50 procent av fallen. Även det uppfyller ett av kriterierna för spridningsfasen.

Nästan 60 procent av smittfallen under tiden 19.7–1.8 gäller personer i åldern 15–29 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning