Eftersläckningen fortsätter i Kalajoki

Eftersläckningsarbetet sysselsätter fortfarande räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos i Kalajoki. Bild: Jennifer Granqvist/SPT

Övervakningen av det drabbade området pågår dygnet runt.

Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande i Kalajoki nästan två veckor efter att eldsvådan fick sin början i området.

– Vi är för närvarande sysselsatta med att släcka enskilda brandhärdar som pyr lite här och där. Upp till 15 brandmän ingår i den räddningsgrupp som granskar området dygnet runt, säger Anna Mattila, jourhavande brandmästare vid räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos.

I onsdags deltog över 60 brandmän i släckningsarbetet på grund av blåsigt väder. I fredags påbörjades arbetet med att utreda orsaken till den förödande branden som har ödelagt cirka 300 hektar skogsmark.

Räddningsdirektör Jarmo Haapanen sade i fredags till MTV Uutiset att branden fick sin början på ett område där bolaget Neoen anlägger en vindpark. Neoen har dementerat Haapanens påstående.

– Det är svårt att säga hur länge eftersläckningsarbetet kommer att pågå. Efter att vi har lyckats säkerställa att inga brandhärdar kvarstår överförs ansvaret för området till markägarna. Vi är inte riktigt där ännu, säger Mattila.

Då elden härjade som värst befann sig enheter från alla Finlands räddningsverk på plats i Kalajoki.

Enligt brandchef Pekka Räty kan släckningsarbetet pågå i flera veckor ännu.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning