Efterlängtad ufo-rapport visar få resultat

Vad som ligger bakom oidentifierade luftfenomen som synts i USA kan inte förklaras, enligt en ny rapport. Bilden är tagen vid en alien-festival i Argentina för några år sedan. Bild: Natacha Pisarenko/TT-AP

Mystiska flygande objekt med oerhörda accelerationsförmågor – vissa med förmåga att undvika radar och utan uppenbara tecken på drivkraft – har undersökts av USA:s försvar. Det "oidentifierade" prefixet till luftfenomenen kvarstår när en omfattande utredning om ufon nu släpps.

Genom åren har USA:s försvarshögkvarter Pentagon samlat ett antal bilder och videoinspelningar av ufon eller "oidentifierade luftfenomen" (unidentified aerial phenomena – uap), som de kallas inom försvaret. Vad föreställer de egentligen? I vintras begärde kongressen en detaljerad rapport om saken.

Denna hett emotsedda lunta som ska innehålla detaljerad analys av data och de underrättelseuppgifter om ufon som samlats in av flygvapnets underrättelsetjänst, FBI och försvarets särskilda insatsstyrka för uap, offentliggjordes därför under fredagen.

Den omfattande rapporten visar sig däremot inte ha kommit fram till mycket alls. De luftfenomen som skymtats saknar enstaka förklaringar, heter det enligt rapporten. Men det finns inte heller någonting som tyder på att luftfenomenen inte kommer från främmande makter.

– Vi har inga tydliga uppgifter på att några utav dessa oidentifierade luftfenomen kommer från främmande insamlingsverksamhet och vi har inga tydliga data som pekar på större tekniska framsteg av en möjlig angripare, säger en högt uppsatt tjänsteman med insyn till Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning