Efter två storsegrar i VM – "Det är nu det verkligen börjar"

Svenskt måljubel mot Kina. Bild: Janerik Henriksson/TT

Efter en överkörning av Kina (32–19) har Sverige två raka segrar i handbolls-VM. Nu väntar obesegrade värdnationen Japan – en nyckelmatch för att få med sig poäng till mellanrundan. – Det är nu det verkligen börjar, säger spelmotorn Isabelle Gulldén.

Efter en trög start mot Kina rullade den svenska lagmaskinen i gång i andra VM-matchen i Japan. I paus var ledningen nio bollar stor – till slut rann Sverige iväg till en 32–19-seger.

– En dag på jobbet, kan man väl säga, säger mittnian Isabelle "Bella" Gulldén.

Efter premiärsegern mot Kongo-Kinshasa (26–16) står Sverige på maximala fyra poäng i grupp D. Det gör även favoriten Ryssland och värdnationen Japan, som Blågult möter redan på tisdagen i Park Dome i Kumamoto.

"Ett lag vi ska slå"

– Nu blir det tuffare. Jag tycker att de (Japan) har gjort det bra. Det är kanske fortfarande ett lag vi ska slå om vi spelar bra, men det är ändå ett tufft motstånd, säger Gulldén.

De tre främsta i gruppen – som även består av Argentina – avancerar vidare till mellanrundan. Dit tas poäng med från inbördes möten och det mesta talar för att det blir rådande topptrio i grupp D som får spela nästa fas i turneringen.

– Vi vill gå med så bra poäng som möjligt härifrån. Det kommer verkligen steppas upp nu, säger Gulldén.

TT: Vad krävs spelmässigt mot Japan?

– Det krävs för det första bra försvar och att vi hjälper varandra. De spelar oerhört snabbt och är bra på att släppa boll. Anfallsmässigt kommer vi att behöva ha tålamod och släppa bollen även där. Det gäller att vara redo. Det är ett bra lag och det gäller att vi spelar på max.

Mot Kina kunde förbundskaptenen Henrik Signell gå runt på sitt manskap och 13 av 14 utespelare gjorde mål. I målet fick mästerskapsdebutanten Martina Thörn göra sina första VM-minuter när hon bytte av Filippa Idéhn efter paus.

– Det är många som gör det bra. Nu får man ju spetsa till det delvis (mot Japan). Vilka det blir man gör det med har vi inte riktigt bestämt oss för, säger Signell.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning