Efter två dåliga år är prognosen en klart bättre spannmålsskörd – nu hänger det på vädret

Lantbrukaren Anders Rosengren i Borgå hade gärna sett mer regn i juni med tanke på vete- och kumminodlingen. Nu får det enligt honom däremot hålla upp. Bild: Kristoffer Åberg/HBL-arkiv

Där semesterfiraren beklagar det regntunga och mulna vädret, jublar många lantbrukare. Efter torkan och värmen i juni har vattnet gjort grödorna gott. Jämfört med fjolåret är skördeutsikterna betydligt ljusare, men inhemsk rybs och raps blir det brist på.

Regnet den senaste veckan kom i grevens tid, eller egentligen lite för sent. Så i alla fall på lantbrukaren Anders Rosengrens gård i Jackarby i Borgå. Han odlar vete på 60 hektar och kummin på drygt 20 hektar.

– Vattnet som kom nu hade gärna fått komma tidigare. Grödorna hann ta lite skada av torkan.

Bättre sent än aldrig gäller ändå i det här fallet. Kärnorna är bildade men vattnet påverkar nu hur stora de blir i veteaxen.

I östra Borgå behöver det enligt Rosengren ändå inte regna så mycket mer, lokalt har det kommit hela 80 millimeter på en vecka.

Hur som helst ser sommarens skörd ut att bli bättre än i fjol, då det var katastroftorka, eller 2017 då sommaren var kall.

Även om den hittills kyliga juli månaden känns sur för många sommarlovs- och semesterfirare, ligger Finland ändå före i den så kallade värmesumman, enligt Patrik Erlund, rådgivare på Nylands svenska lantbrukssällskap. Det innebär att skörden mognar ungefär en vecka tidigare än under normalår.

Men också han lyfter fram torkan som ett problem. Efter en god start i maj, gjorde torkan och värmen i juni skada. Hans prognos är "en hyfsad spannmålsskörd".

– Ställvis har det torkat bort. Man kan se gula och förtvinade fläckar på skiftena.

Skador på oljeväxter

Många kanske minns den mer eller mindre akuta höbristen i fjol. Mängdmässigt ser årets vallskörd bra ut. Den första omgången har bärgats och nu avgör vädret hurdan kvaliteten blir på den andra, enligt Juha Hillenbrendt, sakkunnig vid Pro Agria i Nyland.

Oroande är däremot läget för oljeväxterna, rybs och raps.

– Värmen har gett ohyra som har lett till stora skador. På många av rapsfälten finns det områden som inte blommar, säger Patrik Erlund.

Det är kålmalen och rapsbaggarna som ställer till det, och Erlund är rädd för att läget inte kommer att bli bättre.

Samma oro delas av Sari Peltonen, ledande sakkunnig på Pro Agria.

– Oljeväxterna lider av skadegörare. Växtbeståndet är svagt och blomningen svag.

Peltonen uttalar sig ur ett nationellt perspektiv. Skillnaderna i nederbördsmängder varierar i landet och till och med inom samma kommun, men på de flesta håll har rapsen och rybsen samma problem.

Oroväckande är det här eftersom intresset för odlingen redan nu har minskat betydligt, och Finland är långt ifrån att vara självförsörjande. Världsmarknadspriset är lågt och Peltonen befarar att det blir ännu svårare att motivera lantbrukare att odla oljeväxter efter den här sommaren.

Årets spannmålsskörd ser ut att bli betydligt bättre än under fjolårets supertorka. Det finns ändå lokala variationer och det ombytliga vädret gör det inte alldeles enkelt för lantbrukarna, som behöver följa med läget med skadegörare och mögeltoxiner extra noga. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Bönor till annat än foder

Däremot odlas det i år mer baljväxter än tidigare, ärta och bondböna. Det är främst till foder men Sari Peltonen säger att förhoppningen är att nya sorter ska göra att mer blir människoföda.

– Även ärter och bondböna led av torkan i juni men det ska bli spännande att se hur det går nu.

I juni förutspådde Pro Agria att årets spannmålsskörd blir uppemot 3,9 miljarder kilo, jämfört med fjolårets 2,7 miljarder vilket var sämst på 20 år. Nu tror Sari Peltonen att den inte blir riktigt så stor. Kvaliteten är det enligt henne för tidigt att säga något om.

– Nu handlar det fem sex veckor framåt i hög grad om hurdant vädret blir.

Så om lantbrukarna kunde välja, vilket är det optimala vädret?

– En normal sommar och torr höst, säger Anders Rosengren i Borgå.

Enligt Patrik Erlund får det gärna ännu komma några måttliga regn i Nyland och så önskar han riktigt fint semesterväder till augusti – det vill säga sol och torrt så det går att skörda under bra förhållanden.

Sari Peltonen hoppas på en temperatur på omkring 20 grader, gärna mulet och nederbörd som kommer som försiktigt regn och inga störtskurar. En värmebölja och starkt solsken är inte det bästa heller med tanke på grönsaks- och bärodlingen då allt i så fall har en tendens att mogna samtidigt.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning