Efter Turkiets utspel – så här svarar svenska och finska politiker om Natoprocessen

Sanna Marin (SDP) säger att Turkiets presidents Recep Tayyip Erdogans uttalande inte påverkar tidtabellen för en Natoansökan. Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) beskriver den turkiska presidentens utspel i fredags som oväntat. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva, Adem Altan/Lehtikuva-AFP

Tålamod behövs men det fixar sig i slutändan. Det är budskapet från finska och svenska politiker efter att Turkiet kommer med olika budskap om Finlands och Sveriges kommande ansökan om Natomedlemskap.

Först sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet inte kommer att stödja en Natoansökan från Finland och Sverige. Senare preciserade talespersonen Ibrahim Kalin att Turkiet inte stänger dörren. I stället talade Kalin om att i synnerhet Sverige måste agera mot den kurdiska gerillarörelsen PKK, och att Natoprocessen ska vara en ömsesidig process där Turkiet för fram sina synpunkter på säkerheten.

Turkiet var ett ämne också på SDP:s pressträff efter Natobeslutet på lördagen.

Statsminister, SDP-ordföranden Sanna Marin svarade på en fråga innan Turkiet hade kommit med preciseringar,

– Det påverkar inte tidtabellen. Förhoppningsvis kan vi ändå sända in våra ansökningar samtidigt. Vi har också fått tidigare stöd av Turkiet, de har sagt att de inte torde se några problem. Vi ska diskutera för att få processen att gå så smidigt som möjligt. Jag vill först ta reda på vad de tänker. I alla deras tidigare uttalanden har de uttryckt sin åsikt annorlunda, sade Marin.

Läs också: Finsk Turkietexpert om Erdogans nej till Finlands Natomedlemskap: "Del av ett större spel"

HBL frågade också Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) om hennes tolkning av den situation som har uppstått.

– Hans uttalande är ändå oväntat. Men vi måste ha oerhört mycket tålamod med den här processen. Det finns sammanlagt trettio medlemsländer och det är klart att det finns olika synpunkter. Men vi i Finland och i Turkiet delar målet att kämpa mot terrorism. Och det är också en prioritet i Nato. Det betyder att vi kan jobba med de här sakerna, sade Tuppurainen.

Ordföranden för utrikesutskottet i den svenska riksdagen, Kenneth Forslund deltog på distans i en diskussion inför fullmäktigemötet. På frågan om Turkiets agerade svarar han att han inte är särskilt överraskad.

– Jag var inte överraskad. Vi vet att Erdogan är oberäknelig, men vi har en pågående diskussion från svensk sida och jag gissar att den också pågår från finsk sida. Vår känsla är att det inte torde finnas något problem i slutändan, i det turkiska parlamentet, om vi ber om det. Men förstås involverar hela ratificeringsprocessen 30 länder, det kan uppstå lite fnurror på vägen, sade Forslund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning