Efter tragedin – norska tårar då Eide hyllades: "Vi ylade och skrek"

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunde inte hålla tillbaka tårarna på norska landslagets presskonferens. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har själv förlorat ett syskon inför ett stort mästerskap. 32-åringen brast i gråt när hon fick frågan om Mari Eides VM-brons i sprint.

Norska landslagsåkaren Mari Eides storasyster Ida Eide avled i höstas efter ett motionslopp i Oslo. När lillasystern under torsdagen tog VM-brons i sprint tillägnade hon medaljen till sitt framlidna syskon.

Astrid Uhrenholdt Jacobsens yngre bror Sten Anders tog sitt eget liv precis före OS i Sotji 2014. 32-åringen, som tog OS-guld i stafett i Pyeongchang fyra år senare, kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon satte Eides prestation i samma kontext.

– Jag tyckte det var så stort i går, och nu börjar jag grina igen. Idrotten kan betyda väldigt mycket när andra saker är svåra, sade Astrid Uhrenholdt Jacobsen under fredagens presskonferens inför VM-skiathlonen.

Storstjärnan Therese Johaug berättade att stora delar av det norska skidlandslaget följde 29-åriga Eides bronslopp från hotellet i Leutasch, strax utanför VM-orten Seefeld.

– Det är nog ingen annan på det här mästerskapet som är mer värd en medalj än Mari. Vi satt och ylade och skrek, det var nog inte ett torrt öga på hotellet. Det var det nog inte på stadion heller. Allt det hon och hennes familj har gått igenom det senaste halvåret... Och klarat och resa sig ifrån, det tänder en inre motivation i oss andra, sade Johaug.

Norska herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby var också berörd.

– Jag tror att det för mig, precis som för många, var ett väldigt känslosamt ögonblick, sade han

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning